Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Életképes-e az olasz levéltár- és könyvtártudomány? Kutatás; Scopus, Web of Science és Google Scholar

A római La Sapienza Egyetem irodalom-, nyelvészet- és dokumentáció-tudományi PhD programjának keretében kutatás indult az olasz könyvtári-levéltári diszciplínák állapotának felmérésére azt megállapítandó, mennyire képesek kilépni környezetükből, és jelen lenni sajátjukén kívüli szakterületeken és/vagy nyelvi területeken. A cikk leírja a szakterület olasz szerzőinek munkáira való keresést a Scopus, a Web of Science és a Google Scholar tartalmában, bemutatja az alkalmazott módszert, a használati különbözőségeket - és nem kevésbé az adatbázisok korlátait. Részletesen elemzi a Google Scholar használatának nehézségeit, és bemutatja a két másik adatbázisból nyert számszerű eredményeket is. A kirajzolódó kép azon kívül, hogy rávilágít e hivatkozási eszközök használatának bonyolultságára, megmutatja, milyen nehéz releváns mennyiségi adatokhoz jutni olyan esetekben, mint az olasz könyvtár- és információtudomány (LIS), lévén az kevéssé képviselt a hivatkozási panorámában. Az első kutatási eredmények világossá teszik, hogy az olasz LIS tanulmányok jelenlétének és hatásának (más szavakkal: "nemzetközivé tételének" és életképességének) vizsgálatához alapvető fontosságú a mennyiségi adatok korrekt gyűjtése és használata. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról