Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

SDG-k a felsőoktatási könyvtárban - 7 tipp - 2.

(Egy éve írtuk... ) Folytatva múlt heti anyagunkat link ...

4. Mutasd be, hogyan adhatsz értéket.
- A legtöbb finanszírozót olyan kutatás érdekli, amelynek tényleges következményei vannak, fenntartható, másolható és megőrizhető. A könyvtárak ilyet csinálnak, sőt, ebben kifejezetten jók. Ha vezető szerepet töltünk be a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekben, a kutatásfinanszírozók az egyik legfontosabb partnere lehetünk.

5. Gondold át, hogyan támogathatod kollégáidat SDG-munkájukban.
- A könyvtárak segíthetnek növelni a kutatási eredmények láthatóságát az SDG-ken belül, és ez segíthet másoknak az SDG-kapcsolódások azonosításában. Ezen túlmenően a könyvtárak információforrások, legyen szó az SDG-kkel kapcsolatos áttekintő anyagokról, a fenntarthatósági hivatal adatairól vagy a tantervi modulokról. De például a THE Impact Rankings által is segíthet, melyben kritérium az SDG-készség is. Az első lépés a kapcsolatfelvétel az egyetemi kutatókkal és támogatásuk.

6. Nyílt hozzáférés (OA) és nyílt oktatási források (OER) támogatása. - Akár az OA-közzétételt, az OA-anyagokat vagy a nyílt adatokat támogatod, akár az intézményi adattárat és az ott tárolt OER-eket, az alapértéknek mindig "nyitottnak" kell lennie. A könyvtárak ösztönözhetik a nyílt tudomány eljárásait a kutatók körében, és befektethetnek a kapacitásépítésbe és a humántőkébe. Az UNESCO nyílt tudományra vonatkozó ajánlása tartalmaz néhány hasznos tippet.
Az OA és az OER segít az információk hozzáférhetőbbé tételében, és pontosan ez a könyvtár célja. A könyvtárak megcímkézhetik az SDG-tartalmakat, és biztosíthatják a metaadatok pontosságát és teljességét a felfedezés elősegítése érdekében, és támogathatják kutatóikat is ebben.

7. Támogasd az oktatási és kutatási menetrendet.
- Ez az egyik legeredményesebb módja annak, hogy a könyvtárak befolyásolják az SDG-ket. A lehetőség számos: közösségi megszólítás és sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (DEI) támogatása az érintettségről szóló megbeszélések részeként, a fogalmak általános érvényesítése, integrálásuk az oktatóterembe. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról