Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Snassz, neociki, buhera - könyvtárban is...

Ránézésre is könnyű megállapítani, melyik könyvtári weboldalt, katalógust tervezték piaci, illetve melyiket közszolgálati viszonyban. Talán a kettő között vannak az "unokám csinált már honlapot..." indíttatású megoldások. Hasonló érzésünk lehet a nyomtatott kiadványok kapcsán is. Mindebben benne van a nyomasztó pénzszűke, illetve az a felemás elvárás, hogy a könyvtáros szakmája irányában tiszteletet vár el, míg, a grafikus, webdizájner, rendezvényszervező stb. irányában ugyanezt még anyagi lehetőség birtokában sem adja meg. (MG)
Szalai András művészettörténész, új könyve kapcsán: - A szakemberek kreativitását erősen korlátozta az anyaghiány. A tervszerű megelőző karbantartás, vagyis a tmk lakatosainak szubkultúrájában minden arra az ígéretre épült, hogy majd lesz, de még nincs. Amíg várakoztak a soha nem megérkező pótalkatrészekre, fűrészeltek, reszelgettek, esztergáltak, csiszoltak, hátha valami összejön belőle. Otthon pedig a legfontosabb az volt, hogy mindig kéznél volt apa, aki megold dolgokat. Felfúrja a polcot, besallerozza a gumimatracot, megpatkolja a biztosítékot, beállítja a szekrénylábat. Apa az Ezermester című lapból tudta, hogyan és miből kell csinálni. De a hozzávalót nem lehetett megvenni. Ha valaki rákérdezett, hogy "Honnan van?", azt válaszolta: "Szereztem."
... A lehetőség és az ízléshiány egyszerre jelentkezve azt mutatja meg, ha valamit csak megbuherálni lehet, logikusan a végeredmény is buhe­rált lesz. A hiány mint a cselekvés motorja arra készteti az embert, hogy képesség, technikai tudás hiányában maga vegye kézbe a dolgokat, kiokoskodja, miként lehet a szükségből erényt kovácsolni. Adott esetben akár a munkahelyről aktatáskában kilopott, ablakrácsnak való betonacélból. A buhera lefordíthatatlan, exkluzív magyar gyökerű szó, az eredete antropológiai, a buherálással keletkező végtermék viszont művészetelméleti kategória. Karinthynak van egy anekdotája arról, hogy azért nem disszidálna, mert sehol a világon nem értenék, amikor azt mondja: "Breteg vagyok". Az ember legyen minden szóért nagyon hálás, írja Esterházy Péter az Egy kékharisnya feljegyzéseiből-ben. Abban olvasható a tökéletes magyarázat: "Egymásba ér minden, minden kicsi, alacsony és szűk. Buherált hétvége, buherált házaspár, buherált házasság. Vannak szabadságok, de nincs szabadság. A buhera alapszó, a Kádár-rendszer főszava." Az író saját bevallása szerint Bachman Gábor építésztől hallotta, én meg a hétköznapi szóhasználatban. És még nagyon sok ilyen kulcsszó létezett, a legvidámabb barakkban mindenki tudta, mi az a berhelés, bréhelés, gányolás, bindzsizés, taknyolás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról