Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Sokkal hatékonyabb, mint a mozgókönyvtár -- miniállomány a vegyesboltban

Az angliai Cumbriában a könyvtárakat is érintő megszorításokra az egyik -- nem teljesen új -- válasz a 'Library Links' névre hallgató kistelepülések vegyesboltjaiban elhelyezett puhakötésű könyvtári állomány. A köteteket érintőképernyő segítségével önkiszolgáló módon lehet kölcsönözni. A használók ezen új könyveket is rendelhetnek, melyek egy héten belül érkeznek. -- Ahányszor kenyérre és tejre van szükséged, könyvet is kölcsönözhetsz -- mondja Jim Grisenthwaite, a tartomány kulturális ügyeinek irányítója. A könyvtári szolgáltatópont növeli a bolt forgalmát, heti hét napon van nyitva, és összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint a mobil könyvtár. Ezek a szolgáltatási pontok elhelyezhetőek kocsmákban, garázsokban, postahivatalokban és még nagyon sok helyen -- mondja az önkormányzati szakember. Lazonby településen szintén ilyen üzemel. Ott a helyi Co-op üzletben kb. 200, többnyire fikciós mű található. (ref.: MG)
-- Magyarországon két éve nyílt meg a lehetőség posták szerződéses üzemeltetésére, akár közös fenntartás keretében is. A népességmegtartást, helyi identitást jobban támogató posta--könyvtár kísérletről azonban egyelőre nincs hír. Elegánsabb könyvesboltokban, éttermekben azonban fel-felbukkannak könyves sarkok -- a helyi közkönyvtártól független szervezésben. A kistelepülési lakosságot ellátandó a látványosabb, de drágább mobil könyvtárak száma ugyanakkor megnőtt, mivel ilyen alkalmatosságra lehetett központi pályázati pénzekhez jutni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kocsmakönyvtár (kocsma a könyvtárban, vagy könyvtár a kocsmában?) link Könyvtár helyett kávéház -- könyvtár a kávéházban, vagy kávéház a könyvtárban? link Mozgókönyvtár helyett posta--könyvtár? Nyitás a vállalkozások felé link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról