Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Spanyolul beszélők előnyben, avagy hogyan szolgálná jobban közösségét a könyvtár? (olvasóink szavazatára)

Noha az Egyesült Államok közösségei egyre sokszínűbbek, nem tükrözi ezt a könyvtári munkaerő, főleg a MLIS-fokozatot (magasabb szakképzettséget) igénylő pozíciókban. Ezért az angolon kívüli nyelveket beszélőknek nyújtott szolgáltatásokban is lemaradás tapasztalható. A 2020-as népszámlálás szerint az USA-ban a spanyol a leggyakrabban beszélt nyelv az angol mellett. A latin közösség az ország lakosságának 18,7 százaléka. Bár az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) alapvető értéknek tartja a sokszínűséget, a méltányosságot és a befogadást, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal (Bureau of Labor Statistics) szerint 2020-ban csak a könyvtárosok 9,9 százaléka vallja magát spanyolajkúnak vagy bármilyen latinónak. A spanyolul beszélő latin-amerikai könyvtárhasználók számára kettős akadály: 1. a latin-amerikai alkalmazottak hiánya; 2. a korlátozott spanyol nyelvű lehetőségek.

Ezt részben úgy magyarázzák, hogy sok könyvtári munkakör betöltéséhez szükséges a MLIS-diploma, ami akadály, főként a magasabb fizetéssel kecsegtető munkakörökben. A latin-amerikai diákok nagyobb valószínűséggel első generációs főiskolai hallgatók. A törekvő latin-amerikai szakembereket könyvtári karrierjük folytatásától visszatartják a mesterképzésre beiratkozás költségei, a fizetetlen munka, ami kell a diplomához, a diplomásként várható, viszonylag alacsony jövedelemről nem is beszélve.

992 álláshirdetés tartalomelemzésében a részmunkaidős és teljes munkaidős ügyfélszolgálati hirdetéseket elemezték, amelyekben spanyol nyelvű, spanyolajkú vagy latino (latine/a/x) megfogalmazás szerepelt (pl. "spanyol nyelv előnyben"). A spanyol nyelvtudás az összes hirdetés 7,8 százalékában fordul elő kívánatos készségként, főleg a nyilvános könyvtári állásoknál. A befogadóbb álláshirdetésekre fókuszálás több, spanyolul beszélő alkalmazott toborzását, megtartását eredményezheti.

Javaslataik:
1. Az álláshirdetésekben kívánatos készségként szerepeltetik az angolon kívül más nyelvek ismeretét is.
2. Feltüntetik a nyelvtudás szintjét, hogy a folyékonyan beszélőket ösztönözzék a jelentkezésre.
3. Ajánlják, hogy az álláshirdetésekben tegyék közzé a béreket! Így a pályázók helyzete átláthatóbb.
4. A spanyolul beszélő hallgatóknak megfelelő MLIS-tanfolyamok bővítését, valamint a fizetett gyakornoki helyekhez és több ösztöndíjhoz való hozzáférést ajánlanak. A tanulmányról és további javaslatokról bővebben lásd: link

A legfontosabb tanulság: a könyvtáraknak kezdeményezni kell, hogy mind szolgáltatásaik, mind a felvételi gyakorlatuk során beszéljenek a közösségeik nyelvén. Ez a nyelvtudás kiemelését jelenti az álláshirdetésekben és a felvételi folyamatban: a könyvtárak a közösségük tagjainak kérdéseire anyanyelvükön tudjanak válaszolni, és minél többen érezzék magukat bevontnak. Mivel e tanulmányt az ALISE 2022 konferencián (2022: ALISE Proceedings: link ) bemutatták, egy könyvfejezetet terveznek. Ott kifejtik a témát. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A cigányok miattam kezdtek el színházba járni link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról