Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Számon tartjuk-e a könyvtárosok / használóink elégedettségét, boldogságát?

Magyarországon el sem tudjuk képzelni, hogy létezhet olyan szakpolitikai környezet, amelyben a bruttó hazai termék helyett a bruttó nemzeti boldogságot helyezik a célok és a cselekvések középpontjába. Pedig létezik egy ország, Bhután, ahol éppen ez történik. Tanulhatunk vajon tőlük? (...Idéztük egy éve az Új Egyenlőség podcastját.)

A bruttó nemzeti boldogság egy létező fogalom, és arra inspirál, hogy gondolkodjunk rajta. Amit tudunk mérni, azt tudjuk menedzselni. Mivel van példa a mérésére, tervezésére, auditjára, ezért lehet mit adaptálni a helyi viszonyokra. Az alkalmazás helye, célja lehet a könyvtár is, pl.:
- A munkatársak boldogságának, elégedettségének mérése a könyvtár (mint szervezet) működésének függvényében; mely által láthatóvá válik, az egyes könyvtárvezetői döntések hogyan befolyásolják a munkatársak boldogságát
- A használók boldogsága, elégedettsége: mérésével, monitorozásával megragadható, hogy a könyvtár egyes tevékenységei mennyire tudják növelni ezt.

Mindkettő mérhető, menedzselhető egyes könyvtárak, de nagyobb könyvtári rendszerek szintjén is, de akár egy könyvtári egyesület is mérheti ennek segítségével saját tevékenységének minőségét is. A boldogság, elégedettség természetesen egy mérési terület, melyet a kiegyensúlyozott teljesítménymutatók (Balanced Scorecard - BSC) egyik elemeként érdemes kezelni. Így beállítható, hogy pl. a munkatársak, illetve a használók boldogsága ne legyen egymás ellenében kijátszható. A terület új, ezért kisebb kísérleti projektekkel, önkéntesek bevonásával érdemes indulni.

Pázmánd település polgármestere tudatosan bevezette a bruttó nemzeti boldogság koncepciót a faluban, és a buddhista koncepciót a keresztény hátterű település kultúrájához igazította. (MG)

Hírforrás: Új Egyenlőség Podcast ; KIT-összeállítás
2024. január 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szamon_tartjuk-e_a_konyvtarosok_/_hasznaloink_elegedettseget_boldogsagat
Régebbi hírforrás(ok): 4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 1. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról