Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Szélsőséges nézetek könyvtári rendezvényen - megelőzhető?

2018 augusztusában a stockholmi Hornstulls Könyvtárban link panelbeszélgetés zajlott a demokrácia feltételeiről, melyen részt vett a nemzeti Demokrata Ifjúság nevű szervezet korábbi vezetője is a szélsőjobboldaliként számon tartott Északi Ifjúság képviseletében. Ennek kapcsán kiéleződött az arról szóló vita, hogy hol húzódnak a szólás- és véleményszabadság határai. Meddig lehet teret adni az önkifejezésnek, illetve mikortól kell meggátolni a szélsőséges gyűlöletkeltő propaganda terjesztését? Mint azt Sandra Sporrenstrand, az imént vázolt esetben érintett fiókkönyvtár munkatársa kifejtette, a kihívást az jelenti, hogy a demokratikus jogállamban mindenkit megillető véleménykifejtés hol csúszik át gyűlöletbeszédbe. Elvileg, ha van egy ilyen világos pont, a könyvtár kizárhatja az adott rendezvényt, a gyakorlatban azonban ezt nagyon nehéz megállapítani.
Johanna Hansson, a Svéd Könyvtáros Egyesület vezetője szerint a könyvtáraknak néha az ördög ügyvédje szerepét is el kell játszaniuk, hogy a viták során nyíltan meg lehessen védeni a demokratikus alapértékeket. Az előzetes megbélyegzés helyett szóba kell állni a szélsőséges nézeteket képviselőkkel is, akiknek saját maguknak kell vállalniuk a szavaikért a felelősséget.
A vélemények sokszínű bemutatását az adófizetők pénzéből működő intézményekben nem lehet megspórolni. A könyvtáraknak tisztán és egyenesen kell teret adniuk a különféle nézeteknek, világosan közvetítve azt is, hogy milyen fajta álláspontok ellen éri meg - és kell is - tiltakozni. Az intézmények így tudják kiteljesíteni az új könyvtári stratégiában is megfogalmazott demokratikus társadalomépítési céljaikat. (Mi folyik a könyvtárban?; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról