Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szemtorna -- gyereknek és felnőttnek is (az olvasóknak is ajánlhatjuk)

Kabai Magdolna szemész szakorvos szerint iskolakezdéskor érdemes fokozottan odafigyelni a gyermek látására, különösen, ha a családban előfordult már rövidlátás, az ugyanis ilyen korban rosszabbodhat. Egy bizonyos szemtréning segíthet abban, hogy a gyermek kipihenje a nap fáradalmait, alig vesz igénybe pár percet, s akár együtt is végezhetjük. A gyakorlatot kezdjük nagyra nyitott, csodálkozó szemekkel, majd csukjuk be, szorítsuk össze. Ezt ismételgessük néhányszor. Majd erősen jobbra-balra, felfelé-lefelé tekintgessünk, végezzünk köröző mozgást a szemünkkel. Az is jót tesz a látásunknak, ha távolba nézünk (például a szoba másik végében lévő tárgyra), utána pedig hirtelen közelre, a szemtől 20-30 cm-re. Ezután A vagy V betű formájában lassan mozgassuk a szemünket például a szoba egyik sarkából a plafontól indulva lenézünk a padlóra, majd fel a másik sarokba. Nézzünk a lámpa fénye mellé (majdnem a lámpába) és sűrűn pislogjunk. Jót tesz, ha a gyakorlatok végén csukott szemhéjon keresztül laza körkörös mozdulattal (egy ujjal) megmasszírozzuk a szemgolyót. A szemész szerint mindemellett fontos, hogy a gyermek íróasztalánál jó megvilágítás legyen: a fény jöjjön balról, ha jobbkezes, míg jobbról, ha balkezes. Figyeljünk arra is, hogy 30-40 cm-nél közelebbről ne olvasson, ne írjon leckét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról