Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szerzői jogok jövője -- Megkerülő utak

Aligha ér meg újabb száz évet mai formájában a szerzői jog, amelyet Magyarországon a most jubiláló Artisjus véd. A rendszer kereteit az internet feszegeti, igaz, gyökeres változást máig nem sikerült kicsikarni. Az internetes technológia radikálisan más helyzetbe hozta az alkotókat. Ha a net előtti világban elolvastam egy könyvet vagy elajándékoztam valakinek, nem kellett bejelentenem a szerzői jogi hivatalnak, hiszen nem hoztam létre egy új kópiát. A digitális világban azonban a kultúra használata minden alkalommal újabb másolatot eredményez - így elvileg engedélyhez kötött - világított rá Szabad kultúra című könyvében Lawrence Lessig, az amerikai Stanford Egyetem jogászprofesszora, miért is alapított 2001-ben Creative Commons (rövidítve CC; magyarul Kreatív Közvagyon) néven világmozgalmat. - F: júl. 4.

Hírforrás: link (regisztrációval)
2007. július 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szerzoi_jogok_jovoje_megkerulo_utak
Régebbi hírforrás(ok): link (regisztrációval)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról