Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szoftver - könyvraktár vigyázására

A Bambergi Egyetem Könyvtára (link különböző raktárakban tárolja állományát, melyek egy része régi műemlék épületekben található. Az esetlegesen bekövetkező elektromos zárlat, páratartalom-kilengés, beázás stb. miatti károk elkerülése érdekében állandó ellenőrzésre van szükség a raktárakban, ami nem kevés idő- és munkaráfordítást igényel. Ezért a könyvtárosok olyan rugalmas és megfizethető technológiai lehetőséget kerestek, melynek segítségével áthidalható ez a probléma.
A meglévő megoldások áttekintése után kiderült, nem létezik jelenleg könyvtári célú, klimatikus viszonyokat monitorozó nyílt forráskódú alkalmazás, csak laboratóriumi, egészségügyi stb. felhasználású, de a szenzoros, mikroszámítógépes technológia és a szoftverek rendelkezésre állnak.
A tanulmány ezután részletesen ismerteti a Bambergben alkalmazott rendszer elemeit, hardveres és szoftveres megoldásait (Raspberry Pi mikroszámítógép, docker container, docker swarm, NSQ osztott platform a valós idejű információszerzésre stb.), valamint az összetevőket integráló úgynevezett MonTreAL (Monitoring the Treasures of All Libraries) keretrendszer architektúráját és működését. A szerzők kitérnek a kiépítés költségeire is.
A rendszert 2018 elején próbálták ki; lényege, hogy a szenzorok által begyűjtött adatokat a MonTreAL egy adatbankba gyűjti, majd egy kijelzőn megjeleníti. Ha a hőmérséklet eltérne a 18 foktól (+/-2°C), illetve a relatív páratartalom az 50%-tól (+/-5%), a MonTreAL elektronikus levelet küld az illető részleg vezetőjének. (2018-ban 12 mikroszámítógép és 19 szenzor szolgálta ki a könyvtár hét raktárát, a kölcsönzési pultot, az olvasótermet és a szervertermet.)
Összegezve elmondható, hogy az üzemeltetés során szerzett tapasztalatokat hasznosítani tudták a projekt továbbfejlesztése során. Például 2018 elején abbamaradt az ASH 2200-es szenzor forgalmazása, de már beszerezték a könyvtárban a MonTreAL elindításához szükséges mennyiséget; a jövőben, mivel a szenzorokat félévenként karban kell tartani, és az elemeket kicserélni, inkább vezetékes technológiára térnek át. A klímaellenőrzést a raktárakon kívüli munkaterületekre is kiterjesztették, melynek során egy épületgépészeti hibára is fény derült. Elmondható, hogy egy olyan digitális platform, mint a MonTreAL, segít a kulturális intézményeknek a páratartalmat és a hőmérsékletet valós időben ellenőrizni, és az adatokat dokumentálni az illetékesek számára. (Az állomány állapotának figyelemmel kísérése kulturális intézményekben: a nyílt forráskódú MonTreAL keretrendszer; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Veszélyek a hazai könyvtárak folyóirat-raktáraiban - szakértelem-hiánytól a gyenge papírig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról