Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szolidaritás és örökség - felemelő könyvtár

Előző anyagunkat link folytatva...

Partizán: Ez [a könyvtár oromzatán a BLM, a Black Lives Matter betűi] nagyon erős szolidaritási gesztus a könyvtár részéről. Ha nem is feltétlenül az Izrael-pártiak, de lehetnek más olyan típusú társadalmi csoportok, melyeknek szintén lehetnek követeléseik, melyben szeretnének látni szolidaritást és reprezentációt a könyvtártól.
Hogy lehet innentől kezelni azt, hogy egy példát mutattatok, és egyben egy trendet is ezzel elindítottatok. És esetleg mások számára is joggal merülhet fel az a kérés, hogy légy szíves, velünk is legyetek szolidárisak? - Például az őslakosok.
Orsós László Jakab, Brooklyn Public Library link : Így is van. Amit például mi csináltunk? Az én csapatom csinálta az első kiállítását a lenape indiánoknak, akik ezt a területet birtokolták. És mindenki beszélt erről, hogy megérdemlik a figyelmet és egy csomó intézmény a programjai előtt bemondja, hogy ez lenape föld volt és mi lenape földön vagyunk.
Én meg erre azt gondoltam, hogy ez túlságosan absztrakt. Menjünk és keressük meg a lenape törzset. Zseniális emberek. És először csináltunk úgy kiállítást, hogy ők voltak a kurátorok. Ők tervezték az egészet, mi pedig a háttérstáb voltunk. Amiből aztán lenape egy vitasorozat, az után pedig egy esszékötetet szerkesztettünk, ami az összes város, nem csak a Brooklyni, hanem az összes városi Manhattan és Queens-i könyvtár rendszerébe beállt.

Partizán: És mi van azokkal a csoportokkal, amelyek nem az identitásuk miatt veszélyeztetettek, hanem az osztályhelyzetük miatt? Mondjuk az alsóosztálybeli munkások, akik számosságukban talán vannak annyian, mint az őslakosok. De mondjuk semmilyen fajta reprezentációjuk nincs a széles nyilvánosság előtt. Velük mit lehet szerinted kezdeni?
OLJ: Sok mindent. Például csinálok egy iskolát, az a címe, hogy egyetem a szabad ég alatt [University Open Air, v.ö.: link ].

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról