Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szükség van-e Magyarországon tudatos könyvtármenedzsmentre?

Pete Péter egyetemi tanár [a közgazdászokat képző Corvinus Egyetemmel] ... kapcsolatban azt mondta, hogy ma Magyarországon egy közepes vagy nagyobb vállalat üzleti sikere sokkal inkább függ attól, hogy milyen viszonyban van a kormányzattal, mint az egyéb piaci-termelési tevékenységétől. Ezért teljesen racionális, hogy a cégek inkább olyan embereket fizetnek, akik a kormány környékén előszobáznak, mint jó közgazdászokat.
... De nem azért van korrupció Magyarországon, mert valaki azt hiszi, hogy a közgazdasági érvelés helytelen, hanem azért, mert magasról tesznek a gazdasági szakmai érvelésre. Azt senki nem vitatja, hogy a politikának sok esetben van egyfajta elsőbbsége a közgazdasági döntések fölött, de ha az alapvető gazdasági összefüggéseket nem látjuk be, akkor abból csak baj lehet. (Napi)
- Nem térül-e meg jobban a magyar könyvtárügyben, ha az egyetemi tanár észrevételét követve hanyagoljuk a könyvtárakban a tudatos gazdálkodást (tervezés, szervezés, irányítás, vezetés)? Hiszen a könyvtárak elismertsége nem teljesítményükön múlik (vö.: link ). Ehelyett érdemes a kijáráshoz értőket előbbre tolni, hogy diadalmasan elkapkodhassák a költségvetési morzsákat, melyek szakmai sikerpropagandába fordíthatók vissza. - Más a helyzet, ha messze jövendővel kívánjuk öszvevetni a jelenkort. Akkor viszont érdemes kilépni e zsákutcából, és kezdeti veszteségek és nagyobb erőfeszítés árán is - részben sikeres innovációkat követve, majd a tanulás egy további szakaszában a saját elképzeléseket egyre jobban beépítve a jövőbe fektetni. Ez persze nehezebb - de tényleges teljesítményen alapul. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról