Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tabutémák megállítótáblája, ETO-jelzetekkel - megjegyzésekkel

A közelmúltban látható volt a Könyvtárosok csoportban egy megállítótábla fotója link , melyen a küszöbfélelemmel rendelkező használóknak tabutémákat soroltak fel - jelzetekkel együtt. A cikk hozzá: link .
Somorjai Noémi, Szakmári Klára és Ungváry Rudolf közreműködésével elkészült a tábla magyar változata. Utána hosszasan töprengtünk. Arra jutottunk, hogy az ötlet és szándék jó, a hazai megvalósítás azonban több ponton is nehézkes. És ha ezekből a nehézségekből a használóra is hárítunk, akkor nem érjük el vele célunkat. A nehézségek:
- 3-4 témához (nemváltás, szülő elvesztése, szülő elvesztése) nem található egyértelmű jelzet; az amerikai területen a TO-t használják, ott feltevésem szerint megadtak olyan témákhoz jelzeteket, melyekhez az ETO-ban itthon nem találtunk.
- a használók max. az ETO-ig jutnak el a polcon
- ráadásul a dokumentumok feltártsága sem elégséges a célnak (vö.: link ).

Az osztályozási rendszerek soha se lesznek amatőrök eszközei. Valójában még a szabad szövegszavas rendszerek (mint a Google esetében, ahol teljes a szabadság és az egyenlőség) is becsapósak: a keresőnek fogalma sincs, mi mindent nem talált meg. A kereshető tárolás tartalmainak feltárása valószínűségi folyamat (ahogy a mentális emlékezés is), és tudni kell visszakeresni, - fogalmazta meg Ungváry Rudolf.

Az együttműködő felekként tanultunk a projektből. Ám a fentiek miatt közreadjuk link a táblázatot, néhány megjegyzéssel:
- e nagyon speciális témák vonatkozásában kis különbségek vannak ETO-jelzetek adásában még a jelentősebb nagy könyvtárak között is;
- első lépésben ezeknek a jelzeteknek a böngésző használata is (azaz adott esetben hátulról kicsit csonkítva is) hasznos annak, aki szereti a függetlenséget;
- második lépésben mindig keressenek a természetes nyelvű kulcsszóval is, mert a nagyobb teljesség ezzel a "több dimenziós" kereséssel érhető el;
- harmadik lépésben - nagyobb könyvtárakban, mint a megyeiek, tudományosak, FSZEK, OSZK, kérjék meg a referensz szolgálatot, hogy mutassák meg a KÖZTAURUSZ szócikkét az esetleges asszociációkkal.

Az eredeti célok feltehetően "kézzel" összeállított ajánlójegyzékekkel is elérhetők (vö. pl.: link ), melyekhez a weben, illetve helyben, nyomtatott formában juthatnak hozzá a használók - a könyvtáros rátermettsége függvényében. Ebben a KIT természetesen szintén partner.

Régebbi hírforrás(ok): Tabuk jelzetének felsorolásával serkenthető a katalógushasználat is link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról