Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Tájékozódás Oroszországban - korlátozott internet idején

Talán ismerős az a helyzet, amikor az emberek jelentős része lényegében egyféle információhoz fér hozzá. Ehhez képzeljük el, ha az internetes források is erősen meg vannak szűrve. (MG)

- A propagandaháború része az is, ahogyan az oroszok elszigetelődnek a világ többi részétől. Ők is elszigetelik magukat, őket is elszigetelik. Amellett, hogy Moszkvában teljesen vagy majdnem lehetetlenné tették a még megmaradt független orosz szerkesztőségek működését, egy friss törvény miatt a tekintélyes külföldi rádiók, tévék és hírügynökségek munkatársai is jórészt távozni kényszerültek. Moszkva letiltotta a Facebookot. Ez a közösségi háló Oroszországban nem annyira egyeduralkodó, mint máshol. Népszerűbb az ugyanahhoz a vállalathoz, a Metához tartozó WhatsApp és Instagram - azokhoz Moszkva egyelőre nem nyúlt, ahogyan a YouTube-hoz sem. Jellemző az indoklás: miután a Facebook az orosz állami médiára is alkalmazta tényellenőrző módszerét, Moszkva azzal vádolta meg, hogy akadályozza az információk szabad áramlását. Hasonló indokkal blokkolják a Twitter elérését is.

Az érdeklődőbb oroszoknak egyelőre megvannak a módszereik, hogy mégis tájékozódjanak, kommunikáljanak. A háború kezdete óta megugrott a VPN-ek (virtuális magánhálózatok) használata. Ezek több-kevesebb sikerrel leplezik, kivel kommunikál a felhasználó, illetve külföldi csomópontokon át - legalábbis egyelőre - hozzáférhetővé teszik azokat az oldalakat is, amelyeket Oroszországban blokkolnak. Még hatásosabb, bár inkább csak járatos felhasználóknak való a sötét webként is ismert párhuzamos hálózat használata a titkosított Tor böngészőn keresztül. Bár a sötét webet leginkább terroristák és bűnözők tanyájaként ismerik, jól szolgál ilyen esetekben is, amit jelez, hogy mások mellett a BBC is ezt ajánlja (a jó öreg rövidhullámú rádiózás mellett) a híreinek követésére.

Hírforrás: HVG (10. sz.) / térítéses tartalom
2022. április 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tajekozodas_oroszorszagban_-_korlatozott_internet_idejen
Régebbi hírforrás(ok): Hogyan igazodjunk el a háború hírei között, miközben mindkét fél dezinformál? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról