Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Takargatott, kompenzált traumák rejlenek toxikus vezetőink lelke mélyén

Takargatni akart traumáinkkal folyamatosan mérgezzük magunkat és környezetünket, vezetőként pedig a ránk bízottakat.
A normalitás mítosza (Magyar címe: Normális vagy) c. Máté Gábor-könyvben a szerző kifejti: az egyre szélesebb körben terjedő népbetegségeket (konkrét számok, arányok az anyagban részletezve...) pszichológiai traumák okozzák. Azokat pedig a társadalmi berendezkedés; a [neoliberális - szerk.] kapitalizmus. Ezért az egyén pszichés állapotának tartós javítása kétes esélyű.

Amit a társadalom normálisnak tart, az gyakran valójában patologikus és traumatizáló. Ennek ellenére normálisnak tartjuk, mert megszoktuk, és nem is tudunk mást elképzelni. Trauma görög szó jelentése: seb. Olyan sérülések, amelyek annyira megváltoztatják a pszichét és a testet, hogy az befolyásolják a jövőbeni cselekvőképességünket, döntéseinket. A trauma a múlt zsarnokságát jelenti. A traumatizált ember elzárja magát az élet fontos lelki élményeitől. Nem csak drámai, kiemelkedő eseményhez kötődik, de a "normális" hétköznapi gyakorlatok is lehetnek traumatikusak az egyénre nézve, például nem veszik őt figyelembe, vagy elveszíti a kapcsolatait.

Azok is traumatizáltak lehetnek, akik nem is gondolják magukról. A traumák legyakoribb oka a feltétel nélküli szülői elfogadás hiánya. Ilyen esetben kisgyerekként választanunk kell: vagy igazodunk elfoglalt szüleink igényeihez, vagy magunkra maradunk. Így a gyerekként elidegenedünk saját belső énünktől. És ez akkor is megmarad, amikor már nem függünk szüleinktől. A traumának nem az eseményt, hanem a megmaradó hatást tekintjük. Ezt a sebet - paradox módon - meg akarjuk tartani, mert nem akarjuk újra feltépni. Akkor is, ha ez tönkreteszi emberi kapcsolatainkat, és lehetetlenné teszi, hogy élvezzük az életet.
- Sokszor arra késztet bennünket, hogy folyamatosan indokoljuk létünket, ami pedig kisebbrendűségi komplexushoz és önértékelési hiányhoz vezet.
- De ennek ellenkezője is előfordul: a traumatizált egyén úgy védi meg magát, hogy sérülése köré másik, erős identitást épít, amely akár nárcisztikus is lehet. Az ilyen személyiséget ugyanis sikeresnek tartja a társadalom, így lényegében a menedzserek, politikusok, influenszerek stb. elvárt alaptulajdonsága. Ezek az emberek kerülnek nagy arányban vezetői pozícióba akkor is, ha sérült emberként rossz döntéseket hoznak, a közösségben rossz mintaként szolgálnak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Verbális erőszak - könyvtárban is link 5 biztos jele annak, hogy mérgező munkahelyen dolgozol: így mentheted meg magad link A vezetők által végzett mérgezés hatásmechanizmusa - könyvtárban is link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról