Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tankönyvpiaci romlás -- sikerjelentések és rendőrségi kiszállítás

444: Miután a KELLO többszöri megkeresésünkre sem válaszolt a Transparency International jogsegély szolgálatának ügyvédjével, Németh Zsolttal bepereltük őket. Az első tárgyalás június 5-re volt kiírva. Jóval a törvényes a határidő után, egy héttel a tárgyalás előtt megérkeztek a kért adatok.
Ebből derült ki, hogy a tankönyvhelyzet sokkal rosszabb volt, mint azt bárki gondolhatta volna.
- 2013. október 1-én, egy hónappal a tanévkezdés után például 38116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez. Összesen 112 iskolában vártak a diákok.
- 2013. november 1-én, amikor a kormányzati nyilatkozatok szerint már tényleg minden a legnagyobb rendben volt, akkor még mindig 28453 könyvre vártak 78 iskolában.
- 2013. december 1-én, három hónappal a tanévkezdés után még 1719 könyv hiányzott 50 iskola tanulóinak.
- 2014. február 1-én, a félévi bizonyítványosztás után 7 suliban még mindig várnia kellett a gyerekeknek, hogy pontosan hány könyvre, azt a KELLO nem árulta el.
Ezek alapján nem meglepő, hogy idén februárig összesen 1080 írásbeli panasz érkezett a tankönyvek késése miatt. 787 az iskoláktól, 283 a szülőktől, 10 alkalommal pedig már az új kormányzat saját intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sem bírta szó nélkül, és tett panaszt a késések miatt.
A KELLO állítása szerint 6 alkalommal fizettek vissza pénzt szülőknek, szerintük ez főleg átiratkozás és 'státusz változás' (amikor valaki jogosult lesz ingyenes tankönyvre, pedig korábban nem volt) miatt történt. Azt mondták, hogy nem tartják nyilván, hogy összesen mennyi pénzt fizettek vissza a szülőknek a késések miatt.
A 2014/15-ös tanévben a Belügyminisztériumot, illetve a rendőrkapitányságokat is bevonják a tankönyvek kiszállításába. A rendőröknek április végéig kellett felmérniük, hogy hány könyvre lesz szükség, és azt hogy tudják majd eljuttatni a sulikba.
A szeptember nem csak azért lesz izgalmas, mert látni lehet majd, hogy második nekifutásra hogy megy majd a tankönyvek kiszállítása, hanem azért is, mert jórészt már csak az állami tankönyvkiadóktól lehet kétes minőségű könyveket rendelni, ami megint bonyolítani fogja az ellátást.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról