Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tanulási hátrány - Könyvtárosok edzik főiskolára a fiatalokat (olvasóink szavazatára)

"Könyvtárosok segítik a járvány sújtotta fiatalokat, hogy felvegyék a lépést az iskolában" c. hírünk link folytatásaként...

Ezúttal a tanulási különbségeket emeltük ki a "Könyvtárosok segítik a járvány sújtotta fiatalokat, hogy felvegyék a lépést az iskolában" című cikkből. (USA)
Jill Corbin főiskolai tanácsadó a tanulási nehézségekkel (diszlexia, ADD/ADHD) küzdőknek az egyéni támogatását ösztönzi. A tanulási zavarokkal küzdő diákok ugyanolyan tehetségesek, mint társaik, mégis feleannyian járnak a négyéves főiskolákra a tanulási zavarokkal foglalkozó nemzeti központ szerint. Corbin átnézi a diák érdeklődési körét, középiskolai bizonyítványát, tanulmányi erősségeit, illetve pénzügyi és szociális-érzelmi szükségleteit. Szerinte vannak olyan főiskolai készségek, amelyeket egyszerűen nem tanítanak az osztálytermekben.

Janelle Schnacker iskolai könyvtáros hozzáteszi, hogy a járvány alatt néhány diák nem fejleszthette a "puha készségeit" (soft skills). Az életvezetési és a szociális készségek terén is be kell hozniuk a diákoknak a lemaradást. E készségek újraépítésére az idei tanévben Schnacker a MacArthur High School könyvtárában Főiskolai, Karrier- és Katonai Készültségi Kihívást szervezett az iskola Főiskolai és Karrierközpontjával együttműködve. Például márciusban minden nap más-más feladatokkal ösztönözte a diákokat. E feladatok mind a tanulmányi, mind a szociális készségeket érintették. Néhány ilyen: önéletrajz készítése a LearningExpress segítségével; főiskolai szakok keresése a Shmoop-pal, állás- és gyakornoki álláskeresés. Főiskolai és állásbörzéket is tartanak, hogy megismertessék a diákokat a szakemberekkel, illetve a felkészülést és a képzéseket a valós élethez kössék.
Schnacker szerint a könyvtár olyasmi, mint egy bója a vízen: olyan hely és erőforrás, amely támogatást és stabilitást nyújt a diákoknak. Azt adja, amire szükségük van a sok bizonytalanság idején. Schnacker "a főiskolára felkészültség" alatt nem azt érti, hogy minden gyerek okvetlenül főiskolára jelentkezzen. Ez arról szól, hogy a gyerekek azt csinálják, ami a szenvedélyük, azt az utat kövessék, amelyiken eljutnak oda, ahova szeretnének.
"Itt a könyvtár valóban fontos szerepet játszhat. Mi lehetünk a felfedezés helyszíne" - mondja. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról