Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tanulmányok a könyvtárosok megítéléséről

Tavalyi 45. számunkban közreadtuk a MKE elnökségének ígéretét, mely szerint nyilvánossá teszik a 2002. decemberben a Szonda Ipsos által készített felmérés eredményét. Nos, negyed év elteltével teljesült az ígéret; a múlt héten meg is jelent az anyag a MKE honlapján:
link (link / Megítélésünkről), két másik érdekes és tanulságos tanulmánnyal együtt: Vélemények a közszolgálatról : a magyar lakosság és a közszolgálati dolgozók körében készült közvélemény-kutatások legfontosabb eredményei (a 'Vadász-féle anyag'; melyből a KIT-ben már többször idéztünk), illetve: A könyvtáros szerepe a változó társadalmi környezetben : regionális fórumok tapasztalatainak összegzése (erre következő számunkban térünk ki). Megállapítások a 2002-es felmérésből (és -ről):
-- A felmérést kis mintán végezték (torzító hatás +-6%), emellett telefonos módszerrel, ami az eredményeket pozitív irányba torzítja. Ugyanis a magasabb végzettségűek -- akik inkább könyvtárba járók -- nagyobb arányban rendelkeznek vezetékes telefonnal. Vélhetően ennek hatása a közölt irreálisan magasnak tűnő 41%-os könyvtárlátogatási / kölcsönzési arány.
-- 'A fiatalok (18-29 évesek) valamint a diplomával rendelkezők az átlagosnál jóval 'intenzívebb' könyvtárlátogatóknak tekinthetők, így körükben 66%-os - szemben az átlagos 72%-kal - a könyvtárba alkalmanként járók tábora. Ugyanakkor a középkorúak, az alapfokú iskolázottságúak és a nyugdíjasok körében a rendszeresen könyvtárba látogatók aránya az átlagtól jóval elmarad.'
-- 'A kutatás eredményei azt tükrözik, hogy az emberek szerint a könyvtáraknak nagy, de nem a legnagyobb szerepet kell kapniuk a kultúra közvetítésében.'
-- 'Az 1996-os adatokhoz képest a könyvtárak és a művelődési házak jelentős presztízs veszteséget értek el, míg a mozikat és a múzeumokat presztízs emelkedés érte.'
-- A könyvtárosok megbecsültsége 1996 óta a 100 pontos skálán 6 pontot esett vissza, mely eredménnyel a felsoroltak között a leggyengébb. (A közelmúltbeli közszolgálati felmérés során a hivatások más sorát vették alapul, ezért a két felmérés egymással nemigen vethető egybe.)
-- 'A megkérdezettek több mint harmada (37%-a) az első vagy a második leginkább támogatandó intézményként említette a könyvtárakat, de meg kell jegyeznünk, hogy ez az adat 6 évvel ezelőtt 46% volt.'
- Mindenképpen örömteli, hogy több mint egy évnyi halogatás után a szakma megismerheti e felmérés eredményét. Érdemes átgondolni, hogy az 1996 és 2002 közötti romlás milyen politika következménye, és levonni azokat a következtetéseket, amelyek megakadályozhatják a tévedések megismétlődését. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról