Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Távmunka? - Működik! (1996) - és ma is

Az utóbbi 2 hétben meredeken megnövekedett a kényszer-távmunkások száma - könyvtárosok között is. A helyzet némileg mosolyra késztető. A Könyvtári Intézet vagy 30 éve szakirodalmi szemlét adott ki távmunka témában, külföldi példák kapcsán javasolva körültekintő alkalmazását. Magam a címben is szereplő opuszt link referáltam 1996-ban. Illetve több mint 20 éve dolgozom így. A hazai könyvtárakban és általában a köz- és üzleti szférában a távmunkát kimondva-kimondatlanul alacsonyabb értékű tevékenységnek tekintették, tekintik, netán a kiváltságosok privilégiumának. Leggyakoribb - egyúttal rendszeresen cáfolt - félelem tőle az volt, hogy otthon a munkatárs ki tudja, mit csinál (és biztosan lóg is). A valóság ezzel szemben eddig is az volt, hogy a távmunkások jellemzően többet dolgoznak, mint az irodában ülők. Miközben lehetőségük van a munkaidő racionálisabb felhasználásával saját tevékenységeik végzésére is.
A félelmek között emellett visszatérő téma volt még az adatbiztonság kérdése is.
A mostani helyzet a sokkszerű alkalmazkodás kényszerével döntően megterhelő. Ám a vírus miatt megváltozó új életformánkban lehetőséggel is kecsegtet. Ezen túl minden bizonnyal sokkal gyakrabban és ésszerűbben fontolva kerül majd elő az otthoni munka lehetősége.
A vírus előtti időkben kiderült már - legalábbis szűk körben, hogy a megoldandó probléma a távmunkás elszigeteltségének oldása. Ezért a lehetőségek rugalmas alkalmazása lehet a trend:
- racionális választás a távmunka, irodai munka és a co-working space között
- a munkavállalók nagyobb arányban jelennek meg alvállalkozóként - magasabb értékű munkát kínálva
- kombinált munkatípus: pl. heti 2 nap irodai munka, a többi home office.
Mindez persze olyan munkakörökben, ahol értelmezhető a munkahelyen kívüli tevékenység. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról