Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tehetsz a nők egészségéért - pl. figyelemfelhívással

Az orvostudomány cserben hagyta a nőket. [A Szenvedő nők, Elinor Cleghorn könyvének ismertetője] A túlnyomó többségben férfi orvosok a nők testét bonyolultnak és félelmetesnek látták, és ha nem találtak magyarázatot szenvedéseik okára, akkor a tüneteiket könnyen lelki eredetűnek, hisztériának, vagy később pszichoszomatikus hátterű fájdalomnak minősítették. Cleghorn olvasatában a szenvedő nők mindazok, akiknek fizikai fájdalmát nem vették komolyan, egyáltalán nem vagy félrekezelték őket, és akik emiatt hosszú ideig kínlódtak és korán meghaltak.

A Szenvedő nők az orvostudomány megalapítójának tartott, ókori görög orvos, Hippokratész feltételezésével indul, amely szerint szexuális élet és gyermekvállalás nélkül a nő méhe felfelé "vándorol" a mája irányába, és akár a légzését is elzárhatja. Később az ő vándorméhelmélete alapozta meg a már említett hisztéria fogalmát (a görög hysteria kifejezésből, ami méhet jelent), az elsősorban nőknek tulajdonított izgatott, szorongó mentális állapotot. Cleghorn szerint a tudomány rendkívüli fejlődése ellenére egészen a XIX. század végéig a hisztéria "minden olyan női betegség diagnózisa volt, amelyet az orvosok nem értettek meg".

Az 1990-es évekig kivonták a nőket a klinikai kísérletekből és tanulmányokból, ezért a kutatók nem vizsgálhatták meg, hogy a szívbetegségek, egyes rákfajták és az AIDS/HIV mennyire jelennek meg másképpen a női testben. Mivel a diagnosztikai szempontból kihívást jelentő, egyelőre gyógyíthatatlan betegségek aránya a nők között az egész világon növekszik, itt az ideje, hogy "a mellőzés kultúrája" véget érjen.

Hírforrás: HVG (33. sz.) / térítéses tartalom
2023. szeptember 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tehetsz_a_nok_egeszsegeert_-_pl._figyelemfelhivassal
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról