Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Térkép, e-táj - Európai Időgép vállalkozás

Évszázadokon átívelő facebookozással és vadonatúj történelemszemlélettel kecsegtet az Európai Időgép nevű vállalkozás. Mintha drónnal emelkednénk a város fölé, az épületek - háromdimenziós modellként - a kiválasztott korszaknak megfelelő állapotukban bújnak ki a földből. Az utcákba berepülve a házak, paloták homlokzata előtt a lakók neve és foglalkozása lebeg a virtuális térben, hogy egyetlen kattintásra megismerkedhessünk velük és azokkal, akikkel egykor kapcsolatban álltak. Az animáció egy hat éve dédelgetett, nagyszabású vállalkozást, a Velence Időgépet népszerűsíti.
Az irdatlan adatmennyiség feldolgozására Kaplanék ipari módszereket és új fejlesztéseket is bevetnek. A beolvasott anyagokon még sokat kell dolgozni. Történészek, levéltárosok, régészek indexálják, jegyzetekkel látják el őket, kiemelik a kulcsszavakat (ebben segítene sokat például a kézírások automatikus felismerése), hogy össze lehessen kötni a bennük szereplő személyeket és helyszíneket. Ezt követően eresztik rá az adatbázisra a mesterséges intelligenciát, amely képes lesz mélyebb kapcsolódások, mintázatok, összefüggések felismerésére.
Olyan kérdésekre is választ kaphatnak a kutatók, mint például hogy miként áramlottak a tudományos ismeretek, eszmék a kontinensen, hogyan alakultak ki a mértékegységek, hogy működtek a pénzügyi piacok, a korai bankrendszer, vagy milyen sajátosságai voltak a járványok terjedésének.
A nagy ívű elképzelések megvalósítása - vagyis hogy a múltban a Google Earthhöz hasonló, interaktív térképeken, különféle idősíkok között ugrálva lehessen navigálni - még kezdetleges fázisban van. Bár Velence mellett több város (Amszterdam, Párizs, Drezda, Nürnberg, Jeruzsálem és Nápoly) is komolyan fejleszti az archívumait ebbe az irányba, ám a források "időgépszerű" kutatására pillanatnyilag csak Budapesten (lásd.: link ) van lehetőség.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról