Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Természettudományi-műszaki területre hívják fel a figyelmet a mérnökök - a közkönyvtárban

2016. augusztus 24-én nyílt meg az Erfurti Regionális és Városi Könyvtár gyermek- és ifjúsági könyvtárának TechnoTHEK elnevezésű részlege. A projektet a Német Mérnökök Egyesületének (Verein Deutscher Ingenieure, VDI) Türingiai Tartományi Szövetségével (Landesverband Thüringen) közösen hívták életre; a cikk a célkitűzéseket és az immár kétéves működés során szerzett tapasztalatokat osztja meg.
A VDI fontosnak tartotta, hogy a gyerekek érdeklődését minél korábban felkeltsék a matematikai, informatikai, természettudományi és műszaki (német rövidítéssel: MINT) területek iránt, és hogy már a legkisebbek is az ilyen irányú kompetenciákat fejlesztő képzésekben részesüljenek, túlmutatva a puszta eszközhasználaton. A könyvtár pedig azt az értéktöbbletet, élményt, inspirációt ítélte kiemelkedőnek, amit a látogatók a játszva tanulás során szerezhetnek könyvtári környezetben. A végeredmény magáért beszél: napi közel 2000 fős látogatottságával a TechnoTHEK a legkeresettebb iskolán kívüli művelődési intézménnyé vált Erfurtban.
A VDI 2017 folyamán fokozatosan bővítette az elérhető eszközkészletek körét: a 0-4 éves korosztály - elsősorban szombatonként, szülei és nagyszülei társaságában - együtt játszhat LEGO és fa építőjátékokkal (pl. BRIO: link ); elektronikai és fém építőelemekkel (pl. Kosmos: link ), oktatási segédeszközökkel (pl. Fischertechnik: link ), a Spectra "kutatódobozaival", vagy akár kipróbálhatják azt is, hogyan működik egy mikroszkóp. Mindezt a tanulási folyamatot az életkornak megfelelő ismeretterjesztő könyvek is támogatják.
A kisgyermekeken túl a TechnoTHEK számos más korcsoportot is vonz. Az ún. VDIni-Clubot a 6-12 éveseknek hozták létre, emellett a fiataloknak szól a VDI-Zukunftspiloten program is, melyben közreműködnek a VDI tagjai, illetve az Ilmenaui Műszaki Egyetem hallgatói is. Szerda délutánonként pedig az erfurti nagyszülői központ (Großelterndienst Erfurt) jóvoltából tartanak a generációkat a technika jegyében összehozó rendezvénysorozatot. (Egy élmény-, tanuló- és inspirációs központ: az erfurti TechoTHEK - sikeres modell a jövő számára; ref.: Horváth A.)

Régebbi hírforrás(ok): Technothek - ha a Német Mérnökszövetség és a könyvtárak összefognak... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról