Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadása

A szolgáltatás tulajdonképpen csak újjászületett 2003 nyarán: első ízben 2001 májusában, nem sokkal az angol nyelvű eredeti után próbálták elindítani, de néhány hónapos kísérletezés után elhalt a kezdeményezés.
A magyar Wikipédia újraindítása és a legelső, az Omega együttesről szóló szócikk létrehozása Gervai Péter informatikus nevéhez fűződik. Az elmúlt tíz év alatt 235 ezer regisztrált és több százezer regisztrálatlan szerkesztő összesen 14 millió elvégzett szerkesztésének köszönhetően a szócikkek száma 243 ezer fölé nőtt.
Ezzel a magyar a huszonharmadik helyen áll a kétszáznyolcvan nyelvi változat rangsorában. Eddig 775 tanulmányterjedelmű és magas minőségű szócikk érte el a kiemelt minősítést. A feltöltött képek, grafikák száma közelít a 42 ezerhez. Az említett mutatók alapján mára elmondható, hogy a Wikipédia a valaha volt legterjedelmesebb magyar nyelvű enciklopédia; szócikkei számával és terjedelmével olyan klasszikus tudástárakat is megelőz, mint az első önálló hazai nagylexikon, A Pallas nagy lexikona, az 1911 és 1935 között kiadott Révai nagy lexikona vagy az 1993 és 2004 között megjelentetett Magyar nagylexikon.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról