Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Tízezer körüli a térítésért információt szolgáltató szakember idehaza

Magyar Nemzet: Hányan dolgoznak ma Magyarországon információbrókerként?
Mikulás Gábor: - Tízezerre teszem azok számát, akik valamilyen szempontból térítésért foglalkoznak információszerzéssel - marketing- és adatbázisokkal foglalkozó szakemberek, oktatók, kutató könyvtárosok -, de ők jellemzően nem nevezik magukat információbrókernek. A Magyar Információbrókerek Egyesületében huszonöten vagyunk. Célunk a szolgáltatások megismertetése, az érdekvédelem, valamint a szakmai képzés támogatása. A cégünkben ketten dolgozunk, de a megbízástól függ, hogy hányan foglalkozunk a feladattal. Ha szükséges, felkérünk alvállalkozókat, például hírszerző kollegákat, ők ugyanis kimennek terepre, mi nem. Mi íróasztal mellől szabadon elérhető vagy térítéses adatbázisokból, internetről vagy telefonon gyűjtjük az adatokat. Ha személyről kell információt beszereznünk, akkor már az elején tisztázzuk, hogy mi nem hírszerzők vagyunk, kizárólag open source intelligence-szel (OSINT), vagyis nyíltforrású hírszerzéssel foglalkozunk. Jó példa erre, Tom Clancy amerikai író esete, aki miután megírta a Vadászat a Vörös Októberre című regényét - amelyből később film is készült -, a könyvben szereplő érzékeny adatok miatt berendelte a CIA. Az író elmondta, hogy melyik szakkönyvtárban, milyen katonai folyóiratokat lapozgatott és milyen cikkeket, dokumentumokat olvasott el. Sehova nem tört be, senkit nem hallgatott le, semmi törvénybeütközőt nem követett el, csak nyílt információ forrásokat nézett át, s vont le következtetéseket. Mint egy információbróker.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról