Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több mint rémhír - orosz könyvekkel fűtenének Németországban?

A Német Könyvtári Szövetség (dbv) döbbenten értesült azokról a hírekről, amelyek a Szász Állami Könyvtár - Állami és Egyetemi Könyvtár (Sächsischen Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek, továbbiakban: SLUB link és a Hamburgi Könyvtárak (Hamburger Bücherhallen) fűtésének megoldásáról terjedtek szeptember elején a közösségi médiában. A SLUB logójával ellátott, hamis levél keringett pl. a Telegram, a TikTok, a Facebook és a Twitter oldalain. Ebben arra buzdítják az embereket, hogy fűtés céljára orosz könyveket adományozzanak a könyvtáraknak. A könyvtár büntetőfeljelentést tett. A múlt héten még a hamburgi könyvtárak logójával ellátott, hamisított plakátot is terjesztettek, amelyben szintén adakozásra szólítottak fel link . A hamburgi könyvtárak is megtették a büntetőfeljelentést.

Volker Heller, a Német Könyvtári Szövetség szövetségi elnöke úgy nyilatkozott, hogy nagyon aggódnak az ilyen félretájékoztatás terjedése miatt, mert ezzel lejáratják a könyvtárak munkáját. Egyúttal a könyvtárak által képviselt, demokratikus alapértékeket is támadják. A könyvtárak a demokrácia és az információs szabadság szabad terei. Az Ukrajna elleni kegyetlen háború és az információ manipulálása arra emlékeztet, hogy a könyvtárak mennyire fontosak mint a demokratikus diskurzus, a szabad véleménynyilvánítás, a társadalmi részvétel és a kölcsönös támogatás helyszínei. Különösen most kell erősíteni a könyvtárak által kínált, sokszínű szolgáltatásokat. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról