Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Többezer iratot és nyomtatványt tesz elérhetővé bárki számára a Vatikáni Könyvtár

75 ezer kódexet, 85 ezer ősnyomtatványt és több mint egymillió könyvet digitalizál a Vatikáni Apostoli Könyvtár, ezzel hihetetlen értékes anyagokat elérhetővé téve a világhálón.
A világ egyik legrégebbi könyvtárát még V. Miklós pápa alapította 1451-ben, aki jómaga bibliofil volt. A gyűjtemény akkoriban 1200 kötetből állt, amik római és görög klasszikusok, valamint Konstantinápolyból származó szövegek voltak elsősorban. A kezdeti 1200 kötetből végül az évszázadok során hatalmas gyűjtemény fejlődött ki, aminek része 75 ezer kódex, 85 ezer ősnyomtatvány és egymillió kötet.
Ezt a hatalmas mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű anyagot szeretnék online is elérhető tenni, így még évekkel ezelőtt elindítottak egy digitalizációs munkát, aminek köszönhetően könnyedén elérhetjük a Vatikáni kódexek titkait.
Ez persze egy lassú folyamat, de már most igen sok minden megtalálható a DigiVatLib adatbázisban, ahol nemcsak szöveges dokumentumok, hanem grafikai anyagok, medálok és érmék is megtalálhatók és természetesen a feltöltött iratok száma is folyamatosan nő, ezzel egy fontos és kevesek által látott világba engedve bepillantást.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról