Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történetek a könyvtárról, avagy miért nem merünk nyilvánosan sztorizni?

Koncz Károly Történetek a könyvtárban c. füzetét (MKE, FSZEK, 1994) olvasva gondoltam arra először, miért hiányoznak nekem ezek az igaz sztorik? Miért nem tették őket előbb közkinccsé? A szombathelyi főiskolán Ferenczy Zsuzsanna biztatta egyik csoporttársunkat: publikálja a bátyja szakdolgozata miatti referensz kérdés kálváriáját. Nem tette meg, mert nem akarta megsérteni az érintett könyvtárakat. Félt a következményektől is: ki segít majd neki, ha ő ír dolgozatot?

Napjainkban a könyvtári történetmesélés a csapatépítő, kommunikációs, konfliktuskezelő stb. tréningek világába szorult. Azért kellenek a sztorik, mert valós problémákat tárnak fel. Segíthetik a munkával való azonosulást. A legtöbb kolléga aláírt valamilyen "titoktartási nyilatkozatot". Ki ne féltené az intézmény presztízsét? A legnagyobb mumus: a fenntartó, a pénzt osztó szervezetek, intézmények. A könyvtár léte azonban leginkább a használóitól függ. Mégis a rendszerváltás előtti diktatúrában hódítottak a történetek. A "demokrácia kis szigete" volt az OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központja (KMK - a Könyvtári Intézet elődje), ahol a mikroszociológia módszerével kutatták a könyvtári anomáliák okait. E kutatások egyik eredménye volt pl. Kamarás István: Értéktérkép című munkája (Szépirod. Kvk., 1989), ld.: link . Ebben két távoli település közművelődési könyvtáráról (ma: közkönyvtáráról) ír sztorikat is. Munkatársaival együtt álolvasóként, zárás előtt érkezve tette próbára a könyvtárosok türelmét. A leírtak megosztották a könyvtáros olvasótábort: a) a vizsgálati módszer miatt; b) a szókimondó történetek miatt. Csoda, hogy mára háttérbe szorult a mikroszociológia és vele együtt a történetmesélés? Talán azért, mert ez is egyfajta "tényfeltáró újságírás".
A közösségi oldalak, blogok, online események tág terek a valós történetekhez. A történetekkel egy pozitív könyvtárképet alakíthat ki a könyvtár. Ehhez ad tippeket az IFLA cikke, lásd: link . Györffy Kinga és Pál Feri atya történetmesélési gyakorlatából is tanulhatunk, noha nem könyvtárosok. Lásd: link (Összeáll.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról