Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történetek olvasótársakról - kapocs új gondolatokhoz

A Felolvasóhét - Voorleesweek link - portál az "olvasótársak" olvasásra ösztönző irányzat kapcsán gyűjt össze történeteket. Így pl. Els Beerten tanár, író tapasztalatait Olvasótárs az osztályteremben címmel.

Els Beerten író és tanár, aki soha nem hagy ki egyetlen lehetőséget sem, hogy olvasson az iskolában. Mint mondja: "Meggyőződésem, hogy a hangos olvasás különleges köteléket hoz létre. Ez messzebbre megy, mint a szöveg. Adsz valamit magadból."

A hangos olvasás révén Els jobban megismeri a tanulókat. "Sok mindent láthatsz abból, hogy kik ők, ahogy reagálnak; mi bűvöli el őket. Vannak, akik már otthonról ismerik a szöveget, mások pedig egyáltalán nem. Például a negyedikben mesékről beszélgettünk, és egy fiú nem tudott meséket. Amikor kiderült, hogy soha nem olvastak neki, az osztály többi tagja aggódott érte. Úgy tűnik, sokuk számára kellemes emlék a hangos olvasás.

Beerten szeret apellálni erre az ismerős érzésre. "Az olvasás során a tanulók kapcsolatba kerülnek valamivel, amit a múltból ismernek, amit szüleik, nagyszüleik, nagybátyáik, szomszédaik vagy más hozzájuk közel álló emberek tettek értük. A felolvasás során olyasmivel foglalkozol, ami valójában már bennük van, és a rendkívül biztonságos érzést motorként használod a nehezebben megbeszélhető dolgokkal való kapcsolatteremtésre. A felolvasással feltársz egy emberi gondolatréteget, amely segít később hivatkozni bizonyos anyagokra." (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtáros hivatásának lényege túl van a dokumentumokon link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról