Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Tovább csúsznak lefelé a magyar egyetemek

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legjobb magyar egyetem a világ felsőoktatási intézményeit minősítő Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2022-es évszámmal ellátott ranglistája szerint. Azonban míg 2019-ben a 470. helyet szerezte meg az SZTE, majd tavaly az 501-510. hely közé sorolták, az idei rangsorban már csak az 551-560. hely között szerepel a legjobb magyar egyetem.
Az SZTE-t követő magyar egyetemek többsége is hátrébb csúszott a listán. A Debreceni Egyetem az 521-530. helyről az 591-600. helyig, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-650. helyről a 651-700. helyig, a Miskolci Egyetem pedig a 801-1000. helyről az 1001-1200. helyig csúszott vissza. A Pécsi Tudományegyetem (651-700.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (801-1000.), a Corvinus Egyetem (801-1000.) és az azóta MATE névre keresztelt Szent István Egyetem (801-1000.) megtartotta a tavalyi helyét, míg újoncként a győri Széchenyi István Egyetem is felkerült a listára, szintén a 801-1000. helyek közé.
A Budapestre kampuszt tervező, ezzel szakértők szerint a teljes magyar felsőoktatást veszélyeztető kínai Fudan Egyetem a 34. helyről a 31. helyre ugrott előre. A kínai egyetemek ugyanakkor közismerten az egyetemi rangsorok kritériumaira építették a felsőoktatás fejlesztését, és ehhez különböző trükköket és csalásokat sem félnek bevetni - ahogy az Győrffy Dóra közgazdász előadásából is kiderült az MTA köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör néhány hete tartott fórumán.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról