Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Trendjelentések: állomány és IT

Trendjelentések kapcsán korábban a könyvtárhasználókról, a könyvtárhasználatról és a könyvtári rendezvénytől szóltunk röviden link .

A "6. könyvtári állomány" link nem túl szerencsésen skálázott ábrái (a nagy számok miatt az eltérések kevésbé érzékelhetők) szerint a szerzeményezés négy év csökkenése után megugrott 2021-re. Mindez a dokumentumok árának növekedése miatt a kiadásokban is emelkedést jelent. Hasonlóan mozgott a könyvtárak összállománya is. Ha ezeket összevetjük a használat valamelyest csökkenő adataival, akkor összességében a könyvtári dokumentumállomány enyhén romló hatékonyságáról beszélhetünk.

A "7. IT-ellátottság"
link szerint a szélessávú internetkapcsolatok száma 2019-től csökkent, ahogyan a nyilvánosan elérhető számítógépek száma is. Esélyes, hogy mindez a használói igények csökkenését követi az egyre elterjedtebb saját eszközök miatt. (A számítógépek és az internetkapcsolat könyvtári kölcsönzése ugyanakkor Magyarországon nem terjedt el.) A könyvtári honlapok akadálymentesítettsége továbbra is elenyésző (11% - ha az adatok alapján utánaszámolunk).
Enyhe visszaesés látható LAN-hálózatokban és az intézményi felhőszolgáltatásokban. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról