Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tsundoku: könyvek vásárlásának és el nem olvasásának művészete (olvasóink szavazatára)

A tsundoku japán kifejezés azokra az emberekre, akik sok olvasatlan könyvet birtokolnak. A "doku" szó utal az olvasásra. A kifejezés első fele pedig a "tsumu" szóból ered, ami a felhalmozást jelenti. Innen ered, hogy a tsundoku az olvasnivalók megvásárlását és felhalmozását jelenti.
A kifejezés már 1879-ben is olvasható nyomtatásban Mori Senzo szerzőtől. Szatirikus mű egy tanárról, akinek sok könyve van, de nem olvasta őket. Bár a kifejezésnek negatív kicsengése van, Japánban nem jár stigmával.
Hasonló kifejezés a bibliomania, amely Thomas Frognall Dibdin 19. századi regényében szerepel. Arra utal, ha valaki nem tud leállni a könyvek vásárlásával. Eredetileg ez egyedi könyvek beszerzésére, pl. első példányokra, illusztrált művek rögeszmés gyűjtésére utalt. Ma már a kifejezés nem jelent megszállottságot, csak szenvedélyes rajongást.
A két szónak hasonló a jelentése, de van köztük különbség. A bibliomania inkább a gyűjtemény létrehozását írja le. A tsundoku pedig utal az olvasási szándékra és az esetleges, véletlenszerű gyűjtésre. Bár szigorúan véve a doku kifejezés a könyveket jelenti, a tsundokut más esetekben is szokták használni. Akár filmek, televíziós műsorok, ruhák vagy internetes játékok használat nélküli felhalmozására. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A kikölcsönzött e-könyveket sem feltétlenül olvassák - új üzleti modell kell link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról