Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudásmenedzsment 14. -- A tudásmenedzsmentet segítő technikák

A szerzők szerint "a mesterséges intelligencia hiányosságainak fokozniuk kellene az emberi intelligencia elismertségét." Ám a korábban divatos diszciplína helyett ez utóbbi meglehetősen lassan halad. Gyakori, és nagyon makacs tévhit a mennyiségi szemlélet; ti. hogy a sok információnál jobb a több. A mennyiség ugyan fontos lehet az adatmenedzsernek, a tudásmenedzsernek azonban kimondottan ellensége. (A könyvtárak leggyakrabban emlegetett mutatója is az állománynagyság, ám azzal kapcsolatban, hogy ez mekkora ellátandó célcsoportra jut, hogy 100 könyvre egy évben mennyi kölcsönzés jut, vagy hogy egy kölcsönzésnek mekkora a költségvonzata, már jóval szemérmesebbek az adatgazdák.) Hasznosak lehetnek a sokak által hozzáférhető online tudástárak, legalábbis akkor, ha van hozzájuk jó tárgyszójegyzék -- ami ismét csak a potens könyvtárosok kompetenciája :-) Szintén a mennyiségi veszéllyel áll kapcsolatban, ha a tudástárban a haszontalan információ kiszorítja a hasznosat.
[Maurice Line mondotta volt, hogy a könyvtárak állományát három részre lehet osztani:
1. A nagyon értékes és jó dokumentumok -- ezeket már ellopták.
2. A további még érdekes dokumentumok -- ezek nem találhatók a polcon, mert kikölcsönözték őket.
3. A maradék, legkevésbé érdekes dokumentumok, amelyeket bőszen őriznek és óvnak a könyvtárosok.]
Állományodat tehát csak addig növeld, amíg ezzel arányban növekszik a kölcsönzés. Illetve fordítva: addig csökkentsd, amíg a kölcsönzés nem kezd csökkenni. Ha átléped a határt, pazarolni, hazardírozni kezdesz. A technológia önmagában nem készteti az egyént arra, hogy megossza tudását. Az ebbéli fejlesztés (pl. telematika) tehát nem elégséges. A siker érdekében nemcsak le kell bontani a közlési gátakat (vö.: autokratikus menedzsment, törvényi túlszabályozás, szakmai kompetenciával nem párosuló pozíciók és előjogok stb.), hanem ösztönözni is szükséges a tudásmegosztást. A szerzők tapasztalata az is, hogy ha a dolgozók látják, hogy cégük pénzt és időt nem sajnálva fejleszti például weboldalait (vö. naprakész és könnyen kezelhető könyvtári portálok), komolyabban fogják venni a tudásmenedzsmentet. (összeáll.: MG)

Hírforrás: Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
2003. szeptember 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tudasmenedzsment_14-a_tudasmenedzsmentet_segito_technikak
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról