Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudásmenedzsment 9. (Tudástérképezés)

A tudás feltérképezésének szakaszai:
1. A kompetencia-típusok és szintek rendszerének kidolgozása (csak a legalapvetőbb közös terminusok szabványosítását érdemes elvégezni: a cél a vállalati tudás összehangolása, nem pedig homogenizálása)
2. A konkrét feladatokhoz megkívánt tudás meghatározása,
3. Az emberek teljesítményének minősítése kompetencia alapján,
4. A képességek regisztrálása online rendszerben,
5. A tudásmodell összekapcsolása a felkészítő programokkal.
Az elkészült térképet elképzelhetjük úgy is, mint egy naprakész számítógépes katalógust, adatbázist, melyben a dokumentumok helyett emberekről és kompetenciákról készítik a leírást. Ha a rendszer nyílt, akkor a tudás a szervezet egészéhez, és nem egy konkrét csoporthoz vagy egyénhez tartozik. (Pl.: Egy bankban a munkatársakat valóságos tevékenységeik és nem beosztásuk alapján sorolták be a telefonkönyvbe. (A könyv nagy sikert aratott.) Ezzel ismét elérkeztünk a szervezetek "lágy" tényezőjéhez, a belső emberi viszonyokhoz és az irányelvekhez. Ha a tudásmenedzsment kezdeményezéseiben a politika nem játszik szerepet, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezet nem fogta fel a szóban forgó dolog értékét. (Thomas H. Davenport: Some principles of Knowledge Management. In: Strategy and Business Winter 1996) A tudástérkép arra is választ ad, hogy mely meglévő tudásokra nincsen szükség. A Dow Chemical szellemitőke-menedzsment igazgatója kiselejtezte a szabadalmak egy részét. A többiről tájékoztatták az egységeket és üzletfeleket. (összeállította: MG)

Hírforrás: Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
2003. július 16.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tudasmenedzsment_9_tudasterkepezes)
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról