Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudatos félretájékoztatás, mint stratégia

A köztévé három, hasonló témájú anyagát részletesen vizsgálva nagyon hasonló hibákat talált a Független Médiaközpont. Ezeket elemzik végig részletesen legújabb tanulmányukban.
A közelmúltban a Szabad Európa cikksorozatában olyan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, amelyek alapján a köztévés vezetők etikailag megkérdőjelezhető utasításokat adnak a dolgozóknak az évente nagyjából százmilliárd forint közpénzt felemésztő közszolgálati intézménynél. A közmédia vezetése hasonló kritikákra gyakran válaszol azzal, hogy az anyagaikat a BBC szakmai irányelvei szerint készítik. Ezért a Független Médiaközpont megnézte, hogy ezek mennyiben teljesülnek három különböző műfajú, de a migrációt érintő anyaguknál.
Lőrincz Marcell, az elemzés szerzője szerint nem tudnak minden műsort mindig követni, de így is tucatnyi olyan közmédiás anyag akadt fenn a szűrőjükön, ami komoly kritikával illethető:
"Mindet nem lett volna értelme részletesen végigvenni, ezért különböző műfajokból három anyagot vettünk elő, ezeknél mutattuk be, hogy mitől nem felelnek meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvének." - mondta Lőrincz Marcell a Szabad Európának.
A nagyobbik baj szerinte az, hogy ezek a szakmai hibák tudatosnak tűnnek. "Úgy tűnik, hogy tudatosan sértik meg ezeket az elveket. Nem úgy tűnik, hogy adott esetben az újságíró lusta volt, nem ment mindennek utána. Hanem hasonlóak a hibák és jól tetten érhetőek a torzítási szándékok is."
Ez egyébként egybecseng az MTVA-s forrásaink által nemrég bemutatott beszámolóival is. Szerintük például a 2018-as országgyűlési választások előtt kiadták a külpolitikai rovatnak, hogy minden nap kell legalább egy "migránsos anyag". Ez egészen pontosan az jelentette, hogy:
"Mindenképpen egy olyan anyag, ami alapján külföldi származású emberekről negatív képet alkothatnak a nézők."

Kapcsolódó: Kitálalt a Fidesz kampánytanácsadója: így csináltak Sorosból tökéletes ellenséget link

Régebbi hírforrás(ok): Elhárítás, mint 'tájékoztatás' link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról