Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Új foglalkozás: prompt mérnök, avagy a nagy nyelvi modellek pszichiátere

Ma már közismert tény, hogy a ChatGPT-hez és a Microsoft Bing AI-hoz hasonló mesterséges intelligencia chatbotok által generált szövegek gyakran tartalmaznak hallucinációkat, azaz hihetőnek hangzó valótlan állításokat, félinformációkat, tévedéseket vagy akár fenyegetéseket is. A jelenség máris életre keltett egy új foglalkozást, a "prompt engineering"-et. A "prompt engineer" (magyar fordításban: prompt mérnök) - ellentétben a hagyományos informatikusokkal, akik programkódokkal tesztelik a modelleket -
- hétköznapi nyelven beszélget ezekkel a chatbotokkal és
- a beszélgetés során olyan módon teszi fel a kérdéseket a rendszernek, hogy az minél inkább releváns és megbízható válaszokat adjon.

A "súgó" mérnökök megpróbálják azonosítani a problémákat és feltárni, hogy az MI miért generál téves információkat, majd visszaterelni a chatbotot a helyes útra. Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy a prompt engineering valóban megbízható, hosszú távú karrierlehetőséget jelent-e vagy csak egy múló hóbort lesz, amely hamarosan el fog tűnni. A szakértők egy része mindemellett megkérdőjelezi a prompt engineering hatékonyságát a mesterséges intelligencia modellek tesztelésében, szerintük ugyanis lehetetlen megjósolni előre, hogy egy chatbot mit fog mondani. (via: MI Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról