Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Új norvég könyvtár - közkönyvtárat rendeztek be a vírus idején (olvasóink szavazatára)

A norvég Vestland egyik fiókkönyvtára link egy helyi bevásárlóközpontban kapott helyet. A 450 négyzetméteres helyett egy 850 négyzetméteres teret ajánlottak fel nekik. Három kisebb üzlethelyiséget nyitottak össze, az ajtókat és a plafont eltávolították. 2019 novemberében megbíztak egy belsőépítészt a jelenlegi könyvtári bútorok áttervezésével az új helyre. 2020 januárra készen állt minden, amikor a COVID közbejött. Minden hagyományos könyvtári tevékenységet felfüggesztettek. Teamsen elkezdték a költözés menetének egyeztetését: csomagolás, logisztika, tárolás és kicsomagolás. Április végéig 2-2 ember mehetett be felváltva a felsoroltakat intézni. Közben az igazgató véglegesítette a belső tervet, és megrendelte az új bútorokat. Júniusra megérkezett minden, és ekkor az újranyitások miatt a pakolás is teljes erővel elindulhatott.
Különálló teret alakítottak ki a fiatal látogatóknak, hogy ne legyen konfliktus az idősebb olvasókkal. Szeptemberre a hely megtelt a 10. osztályosokkal ebéd után.
- Külön részleget nyitottak a fiatal felnőtteknek. Van egy játékterem xbox-szal és Playstation 4-gyel felszerelve.
- A gyerek részlegen felidézik a partvidék jellegzetességét. Egy dokkot horgásztóval és kis hidat, amin át lehet mászni. Az ülősarokban egy egész osztály elfér.
- A felnőttek kávézó stílusú kerek asztaloknál ülhetnek. Tartozik hozzá egy kis alkóvrész és egy asztalokkal ellátott munkaterület.
A régi könyvtárhoz képest háromszor annyi az ülőhely és munkaterület. A legnagyobb különbséget pedig az új színpad jelenti, világítástechnikával és projektorral. Alapból 50 fő ülhet le, a bútorok elmozdításával pedig 200. A pandémia alatt maximum 35-en ülhetnek le, egy méter távolságban.
A könyvtárosok személyzeti tere is fejlődött. Van egy kis belső tárgyalójuk, ami egyben étkező is. Az okostévével felszerelt, nagyobb tárgyalót pedig látogatóknak is megnyithatják, például történetmesélésekre és távoktatásra. Tartottak tőle, hogy a közösség hogyan reagál a költözésre, de a látogatók láthatóan örömmel fogadták a változásokat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról