Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Új, reszponzív honlapja lett a gödöllői városi könyvtárnak (galéria)

A gödöllői könyvtár link szolgáltatási körének meglehetősen nagy részét teszik ki a távhasználati szolgáltatások. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan weboldalt építsünk - mondja Istók Anna -, ami a használók számára könnyen kezelhető, informatív, jól olvasható és egyszerű rajta a navigáció a legkülönfélébb eszközökön, az asztali számítógép monitorjától egészen a mobiltelefonokig; azaz reszponzív. Ilyen a gödöllői könyvtár új honlapja. Letisztult, egyszerű, de mégis egyedi dizájnt alakítottunk ki, mely tükrözi azt a szemléletet, ami jellemző a könyvtár arculatára is.

A régi könyvtári oldal adminfelületét használjuk továbbra is, itt lehet változtatni a tartalmon, ezzel együtt a régi adatok egy részét átemeltük, majd átdolgoztuk. Rendszergazdánkon túl négy könyvtáros kezeli az adminfelületet, frissíti rendszeresen a híreket.
Az új weboldal átláthatóbb felépítésű, és a kevesebb több elvét követi. Fejlécébe került a név, mellette jobb oldalon a hamburger menü. Erre kattintva jelenik meg a weboldal menü rendszere, amely nem látszik állandó jelleggel. Itt a korábbi 13 menüponttal ellentéteben mindössze 7-re szűkítettük a menüket, tartalmi összevonásokat végeztünk, és néhány felesleges dolgot meg is szüntettünk.

A Gödöllői Városi Könyvtár név alatt jelenik meg egy kisebb gyors menü a kereséssel együtt, ami mobil nézetben a hamburger menübe helyeződik át. Ez alatt található az úgynevezett színes csempe menü, mely a könyvtár színes üveg ablakaira utal. Ennek kialakítása, valamint mérete szintén az adott megjelenítő eszköz méretéhez igazodik. Ebbe a részbe kerültek a kiemelten fontos menüpontok, melyeket a használók a legtöbbet keresnek: mint például a katalógus, a beiratkozás vagy a kölcsönzéssel kapcsolatos aloldalak. Az Ezt kérem! Könyvet házhoz szolgáltatásaink igénybevételéhez űrlapot állítottunk be, így gyorsabban és egyszerűbben tudják ezt igénybe venni az olvasók. Szintén a csempék közé került az elérhetőség: a munkatársak és telefonszámok, e-mailek adatai. Végezetül a csempék között helyeztük el a korábban teljesen különálló gyermekoldalt is.

A csempék alatt a főoldalon kiemelt helyen szerepelnek egy sliderben (lapozóban) az aktuális programok, valamint hírek. Ez teszi ki a honlap területének nagy részét asztali nézetben.
Az aloldalakon középen és jobb oldalon a widget részben felül megjelenik egy rövid leírás az adott oldalról, ezzel együtt itt is tudunk az aloldal helyzetének megfelelő menüből válogatni.
A kiemeléseket a láblécben is folytattuk: itt jelennek meg ikon formájában olyan fontos linkek, melyek könyvtárunk más oldalaira navigálnak: Könyvsú-go, blogok, Gödöllő Wiki, stb. Mindezek alatt pedig a könyvtár logója, az elérhetőségek, közösségi oldalak kis ikonokkal.

A könyvtár kollégái számára a könnyebb szerkeszthetőség, a weboldal felhasználói élményének (UX) javítása érdekében stílusútmutatót készítettünk, mely tartalmazza a felhasználható stíluselemeket. A meghatározott betűtípusokat, színeket, grafikus elemeket, képek méreteit, meghatározott beállításokat. (Istók Anna) - A vonatkozó fotókat ld.: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról