Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újabb külföldi hallgatók érkezhetnek az egyetemi könyvtárakba - ha mennek tovább Nyugatra?

Azeriek, jordánok, kínaiak egyre nagyobb számban tanulnak magyar állami ösztöndíjas képzésben budapesti és vidéki egyetemeken. A külföldi hallgatók összetételében is leképeződik a kormány külpolitikai irányváltása.
A legtöbb állami ösztöndíjas külföldi hallgató orvosnak készül. De népszerűek még az informatikus, a mérnök és a gazdasági szakok is. Az idei évi jelentkezések népszerűségi listáját szintén ezek a szakok vezetik. A legtöbb jelentkező egyébként a Debreceni Egyetemre szeretne bejutni, mögötte a Műegyetem, a Közgáz és a Pécsi Tudományegyetem következik. Nincs szó arról, hogy az oda járó hallgatók a diplomáciai békesség jegyében ellébecolhatnának a magyar egyetemeken. Pécsen például arról számoltak be, hogy az SH-programban részt vevők 80 százaléka a magyar hallgatókéval megegyező vagy annál jobb tanulmányi teljesítményt produkál.
A lemorzsolódások okairól, nagyságrendjéről viszont semmit sem tudni. (...) Felmerül a kérdés: a különbség nem abból adódik-e, hogy az ösztöndíjjal schengeni vízumhoz hozzájutott diákok egy része a jobb lehetőség reményében egyszerűen továbbállt egy nyugati országba.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról