Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Újabb vészjelek az amerikaiak olvasási aktivitásának gyengüléséről

Az Országos Művészeti Alapítvány (National Endowment for the Arts, NEA) 2004-es felmérése már címében jelezte a gondot: Veszélyben az olvasás (tartalmi ismertetése: 3K 2005. 12. számban). A legújabb felmérés, amelyet az Associated Press az Ipsos-szal végzett, azt mutatja, hogy az amerikai felnőtt lakosság bő negyede (27%) egyetlen könyvet sem olvasott az előző évben (az NEA felmérésben még nagyobb arány szerepelt, 43%). Kik tartoznak ebbe a körbe? A férfiak közel harmada, míg a nők negyede. Vagy más szociológiai jellemzőkkel: az idősebbek, a kevésbé iskolázottak, az alacsonyabb jövedelműek, a vidéken (falun) lakó, a kevésbé vallásosak. Azok körében, akik olvasnak az egy év alatt elolvasott könyvek számának mediánja hét könyv: nőknél kilenc, férfiak esetében csak öt könyv. A nők jobban szeretik a szépirodalmat, míg a férfiaknál nem ritka az ilyen válasz: "Ha történetek érdekelnek, akkor mozit nézek.' A problémák ellenére a könyvpiac virágzik. Tavaly 3%-kal növelték az eladás értékét (35,7 milliárd dollár, egy főre 110 dollár fölött, a hazai ennek körülbelül harmada), s összesen eladtak 3,1 milliárd példányt (egy főre számítva 10 példány, a hazai ennek ismét harmada)." F: Associated Press, aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról