Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újságírók és könyvtárosok együtt az álhírek ellen

A bajor Süddeutsche Zeitung elhatározta, hogy "körbeviszi az újságírást a társadalomban", hogy bemutassa: a megbízható média keményen, de tisztességesen kutat, és gyorsan, de alaposan számol be az eseményekről. Az újságíróknak el kell magyarázniuk, hogyan kutatnak és szerkesztenek, hogyan vizsgálják felül adataikat, hogyan választják ki a híreket, és ki dönti el, hogyan és mit tegyenek közzé.
A beszélgetés a hallgatósággal, a kérdések megválaszolása és a vita jól működik a könyvtárakban: aligha van jobb és szebb hely, mint hogy könyvek között beszéljünk a nyomtatott és sugárzott szóról. Így születik meg, majd erősödik a bizalom. A média képviselői járják az iskolákat is; a Frankfurti Városi Könyvtár évente megrendezi az Olvasó őszt, melyen írók, mint például Siri Pettersen és újságírók, mint például Johannes Aumüller az SZ sportosztályáról, elmondják a diákoknak, milyen nagy öröm írni, és hogy miként lehet a búzát az ocsútól elválasztani a YouTube-on és más csatornákon.
Számos új kulturális szövetség van alakulóban képzőintézmények (iskolák, könyvtárak, egyetemek), tartományi politikai oktatási központok és a minőségi média képviselői (ARD, ZDF, SZ, Zeit stb.) között. Nagyszabású találkozót is szerveztek 2020. május 8-ára és 9-ére Journalismus macht Schule [Az újságírás iskolát teremt] címmel, amely a járvány miatt ugyan elmaradt, de ami késik, nem múlik.
A szerzők az SZ tíz javaslatát is közlik a járványtól való félelem és az álhírek leküzdésére: vegyünk mély lélegzetet; végezzünk keresztellenőrzéseket; ellenőrizzük a forrásokat; legyünk szkeptikusak; kerüljük a láncleveleket; védjük az embereket; tájékozódjunk helyben; óvakodjunk a gyors gyógymódoktól; ne hibáztassunk másokat; maradjunk nyugodtak. A lista az alábbi címen bővebben kifejtve is elérhető: link (Együtt az infodémia ellen: hogyan küzdhet a városi könyvtár és a sajtó a féligazságok és az álhírek ellen?; ref.: (Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Német könyvtárak az álhírek ellen link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról