Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Univerzális tervezés - mindenki számára előnyösebb lesz

Maela Rakočević Uvodić előadásának előző részei: link és és link .

Az univerzális tervezést az 1980-as évek közepén Ronald L. Mace amerikai építész fogalmazta meg. Eszerint: a termékek és környezetek olyan tervezése, amely minden ember számára a lehető legnagyobb mértékben használható, adaptáció vagy speciális tervezés nélkül. - Az ötlet az, hogy az univerzális tervezés bizonyos emberek számára szükséges, ugyanakkor mindenki számára előnyös. A cél az, hogy mindenki életét leegyszerűsítsük, és a célcsoport mindenki, képességeitől függetlenül.

Az univerzális tervezés olyan befogadó társadalom megvalósítását jelenti, amelyben mindenkinek egyenlő esélyei vannak a részvételre, legyen az fiatal, idős, fogyatékkal élő vagy ép. Ez azt jelenti, hogy a termékeket, környezeteket, programokat és szolgáltatásokat úgy kell megtervezni, hogy azokat mindenki a lehető legnagyobb mértékben, adaptáció vagy speciális tervezés nélkül tudja használni. Az univerzális kialakítás azonban nem zárja ki a segédeszközöket a fogyatékkal élő személyek bizonyos csoportjai számára, ahol erre szükség van.

Általa a fizikai megoldások (pl. a kerekesszékesek számára kialakított rámpák és a gyengénlátók számára kialakított tapintható vonalak) egyetemesek lesznek, ahogyan ma például a könyvtárlátogatás, utazás vagy konferencián való részvétel. Ez a célunk az IFLA-LSN szekcióban, ahol irányelveket adunk az univerzálisan tervezett könyvtári szolgáltatásokhoz. Elkészítettük például az IFLA irányelveit a hajléktalanságban szenvedőknek nyújtott könyvtári szolgáltatásokhoz és az IFLA irányelveket a diszlexiás személyeknek nyújtott könyvtári szolgáltatásokhoz. A hangsúly azon van, hogy a társadalmi befogadás perspektívája erősebb hajtóerő legyen az univerzális tervezésben, az erősebb felhasználói nézőponttal együtt. A célcsoport elérése és az általános cél elérése érdekében az univerzális tervezést egyesíteni kell a meghatározott csoportok számára történő adaptációkkal. Tehát ez a kombináció az univerzális tervezés hatókörébe tartozik. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról