Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Úton az Arduino: a Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár mobil kreatív műhelye

A Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár digitális könyvtári alkotóműhely (makerspace) létrehozásába fogott. Az alkotóműhely rendszeresen szervez foglalkozásokat. Jelenleg állandó helyen működik, de azt tervezik, hogy mobil szolgáltatás lesz belőle: a jövőben a városi könyvtár 18 fiókjának bármelyikében sor kerülhet programjaira.

Az Alkotóműhely a könyvtárban projektmodul részeként a Darmstadti Főiskola információtudományi tanszékének mesterszakos hallgatói a városi könyvtár munkatársaival közösen fejlesztették ki az Arduino-műhelyt. [Az Arduino nyílt forráskódú szoftver és hardver, továbbá egy cég, projekt és használói közösség neve. A hozzá kapcsolódó tevékenységek felölelik interaktív elektronikus objektumok létrehozását, mikrovezérlők tervezését, gyártását és egyéb digitális eszközök építését. - A Ref.] A főiskola információtudományi alapképzési programjában már tíz éve szerepelnek Arduino-szemináriumok, a hallgatók ezek során a mikrovezérlők használatába kapnak bevezetést. Az alkotóműhelyhez kapcsolódva eddig egyszerű, bevezető (kétszer 3-4 órás) foglalkozásokhoz állítottak össze programot (pl. kapcsolótáblák szerelése, programozása), amihez igyekeztek tekintettel lenni a résztvevők változatos előképzettségére. A járványhelyzet miatt a műhelyfoglalkozások kipróbálására még nem kerülhetett sor. (Úton az Arduino: a Frankfurt am Main-i Városi Könyvtár mobil kreatív műhelye, ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról