Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

UX-gyakorlat: Covidról a bennszülötteknek

Hiába dübörög a globális tömegtájékoztatási kampány a koronavírusról, a világtól többé-kevésbé elzárt törzsek tagjait csak rendhagyó módszerrel lehet felvilágosítani a Covid-19 lényegéről és a lehetséges védekezésről - állítja egy nemzetközi kutatócsapat.
A tudósok kolumbiai őslakosok körében végzett vizsgálata szerint a bennszülöttek olyannyira tájékozatlanok, hogy a gyerekek alacsonyabb fertőzésszámából arra következtettek, a kór csak egy méterrel a föld fölött terjed. Az idősebbek gyakori halálozását pedig annak tudták be, hogy a betegség kifejezetten az általuk birtokolt "ősi tudást" szeretné elpusztítani.
A kutatók a gamifikáció (jelentése: játékszerűvé, játékossá tétel) módszerével adták át a korszerű tudnivalókat a nyugati orvoslástól idegenkedő, a betegségek lényegéről kevés ismerettel rendelkező őslakosoknak. Ennek során nagy posztereken, a helyi szokásokat tiszteletben tartva magyarázták el a legszükségesebb higiéniai tudnivalókat (az előszeretettel fogyasztott gyógyteát például nem helytelenítették, de a betegségűző szertartások alatti köpködést igen). Mindvégig ügyeltek arra, hogy a demonstrációs figurák bennszülöttek legyenek, a kézmosást ne csapteleppel illusztrálják, hanem a folyóról hozott kannás vízzel.
A saját nyelvükön és képi világukban megfogalmazott tájékoztató anyagokon túl az is segített, hogy a kutatók egy olyan rejtvényt rejtettek el a képeken, amivel a gyerekek szívesen és hosszan játszottak, az ő érdeklődésük pedig odavonzotta a felnőtteket is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról