Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Václav Havel Könyvtár Párizsban - viharok közepette is stabil szolgáltató

A 2013-ben nyílt párizsi Václav Havel Könyvtárat a Gare de l'Est egy 1926-ben épült egykori csarnokába, a Halle Pajolba telepítették.
Az átépítés előtt kikérték a környék lakóinak véleményét. A konzultációs folyamatban kiderült: a legszükségesebb szolgáltatások a közösségi terek, a megfizethető, rövid távra kivett lakások, a kulturális terek, az éttermek, valamint a könyvtár voltak. A csarnok acélvázát és tetőzetét megtartották. A felület felét pedig nagy fedett kertté alakították. Közben megtartották a létesítményt vasúti örökségként is. Az épületben ma ifjúsági szálló és étterem, kávézók, pékség, kulturális és gyülekezőhelyek, valamint a Václav Havel cseh íróról és disszidensről elnevezett könyvtár található. A könyvtár azonnal a komplexum legtöbbet használt terévé vált. A legfontosabb szolgáltatásokat nyújtja a város egyik legszegényebb negyedében, ahol magas a bevándorlók aránya. 133 férőhelyére, hálózati csatlakozóira, ingyenes és névtelen WiFi-jére azóta is nagy az igény. A rekreációs szoba, videójátékok, asztalitenisz és csocsó-gyűjtemény kedvelt a helyi tizenévesek körében. A gyűjtemények és tevékenységek a környék multikulturális fiataljainak és fiatal felnőtteinek igényeire épülnek.

Mindez a nehéz társadalmi-gazdasági körülmények között és korlátozott személyi erőforrások mellett nem valósulhat meg konfliktusok nélkül. Erőszakos cselekmények fordultak elő, amelyek veszélyeztették a személyzetet, és a támogatásokat is. A szíriai polgárháborút követő menekültválság tovább fokozta a feszültséget. A könyvtár előtt létrehozott migránstábor és a rendőrség között többször volt is összecsapás. 2018 elején a könyvtárnak csökkentenie kellett a nyitvatartási idejét a válság kezelése érdekében. Felismerve a könyvtár fontosságát, a város azon dolgozott, hogy megoldásokat találjon, a létszámot megnövelte, és közvetítői pozícióval járult hozzá a feszültségek csökkentéséhez.

Minden gond ellenére a Václav Havel Könyvtár munkatársai folyamatosan szolgáltattak mindenki számára e nehéz időszakban, szembemenve a rendőrség és a város azon kérésével, hogy az internethasználathoz igazolást vezessenek be.
Elkötelezettségük az általuk szolgált közösségben tiszteletet és elismerést váltott ki. 2018 júliusában számos hátrányos helyzetű közösség képviselői gyűltek össze a könyvtár elé egy délutáni ünnepre és hálaadásra; zenével, workshopokkal és közös étkezéssel. Bemutatták a könyvtárnak Stéphan Zaubitzer "Ajándék" című fotóját. Ezen a könyvtár háttérként szolgál a különféle emberek örömteli összejöveteléhez, képviselve a "csodálatos hely által kínált örömöket, találkozókat és meglepetéseket ... a falai között átélt élmények kaleidoszkópja jelzi a könyvtári személyzet figyelmességét és munkája minőségét". A fotó ma büszkén lóg a falon a könyvtár lépcsője mellett, és minden látogatót köszönt.

A migránsválság még korántsem ért véget, az egész országban kiéleződött a társadalmi konfliktus, amelyet a Sárga mellény mozgalom példáz. Az átmeneti időszak után a könyvtár visszatért a szokásos nyitvatartási időre. A viharban edzett Václav Havel Könyvtár továbbra is nyitva áll mindenki előtt, akinek segítségre, pihenésre, könyvre, internet-hozzáférésre, konnektorra, feje feletti tetőre, vagy olyan helyre van szüksége, ahová tartozhat. (ref.: MG) Néhány fotó a könyvtárról: link - a szerző Thomas Guignard engedélyével.

Kapcsolódó kisfilm: link

Régebbi hírforrás(ok): Újranyitották a fiókkönyvtárat Hágában - mert feszültségoldó hatása van link Egy holland összevont intézmény - gazdagít az épületbe helyezett funkciók együttese link Összevont intézmény - inkább félünk is tőle link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról