Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Végre megmérték! Nem sokat ér a nyári olvasótábor - így

A nyári olvasóklubokat a közkönyvtárak az egyik legfontosabb eszköznek tartják az olvasás népszerűsítésére és hatékony ellenszernek a "nyári hanyatlás", vagyis a gyerekek olvasási kedve csökkenésének megelőzésére.
Az eredmények azt mutatják, hogy a nyári olvasóklubokon való részvétel nem befolyásolja jelentősen az olvasási szokásokat, azon belül is a szórakozási célú, a lefekvés előtti és a szülőkkel közös olvasást, a hangos felolvasást és a könyvtárba járást. Ezt az eredményt támasztja alá az is, hogy nincs nagyobb különbség a "maratonozók" és a "sprinterek" eredményei között egyetlen mérési módszer szerint sem. Növekedés volt azonban tapasztalható a gyerekek olvasásértési képességének területén, és a "nyári hanyatlás", vagyis az olvasmányok mennyiségének visszaesése nem volt tapasztalható, ami nyilván velejárója annak, hogy a nyári olvasóklubokra jelentkező gyerekek egyébként is motivált olvasók. Ez okozhatta azt is, hogy a rendezvénynek látszólag nem volt komolyabb hatása a gyerekekre, hiszen mivel egyébként is motiváltak és átlagos képességűek voltak, csupán szinten tartásukra volt alkalmas. Annak érdekében, hogy a könyvtárak nagyobb hatást gyakorolhassanak a közösségük olvasási szokásaira, olyan rétegeket is be kell tudni vonzaniuk nyári programjaikra, akik kevesebbet olvasnak a hétköznapokban. (A könyvtári nyári olvasóklubok hatása az általános iskolás gyerekek olvasási szokásaira és teljesítményére; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról