Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Válogatás a főváros születésnapjára a Budapest Gyűjteményből

Buda ábrázolása Mátyás király korából, Zerkovitz Béla Pesti nő című sanzonjának kottája - a Budapest Gyűjteményben minden megtalálható, ami a 149 éves fővároshoz kötődik.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hatodik emeletén régóta fellelhető a Budapest Gyűjtemény link , a fővároshoz kapcsolódó, nagyjából 800 ezer dokumentumot tartalmazó összeállítás, melynek kivételes darabjait Budapest születésnapja alkalmából tegnap állították ki. A gyűjteményt sosem rejtették el a könyvtárlátogatók szeme elől, rendszeresen kiállították a kollekció plakátjait tematika szerint, de a hatodik emeleti tár muzeálisnak számít, anyagai nem kölcsönözhetők, csak helyben lehet megtekinteni. Minden hozzáférhető, csak az olvasók nem láthatták ilyen kirakodóvásár jelleggel. A Budapest Gyűjtemény történetéről annak vezetőjét, Sándor Tibort kérdezte lapunk.

A Budapest Gyűjtemény formálisan 1914 óta működik mint különálló gyűjtemény, gyakorlatilag azóta bővül, jelenleg több százezer kötettel, térképpel, időszaki kiadvánnyal és fényképpel büszkélkedhet. - Alapvetően Budapestről gyűjtünk, de van egyéb régiség és ritkaság is, ami hozzánk tartozik - fejti ki Sándor Tibor -, a lényeg az, hogy az anyag a város arculatának változásait, az itteni életet dokumentálja. A nyomtatás fellendülésének meghatározott dátuma, tehát 1849 előtti nyomtatványok esetén témától függetlenül gyűjtünk, innen bármi bekerülhet az összeállításunkba, akár a lódoktoroknak számára írt kézikönyv vagy levelezési tanácsadókönyv. - A gyűjtemény ezen része kultúrtörténetileg rendkívül izgalmas, persze az 1849 utáni, a tartalmi szempontból kötött nyomtatványok sem érdektelenek. Lapozható volt a kiállításon például egy Budapesti szakácskönyv, mely bár csak címében volt fővárosi, olyan ínyenc recepteket is tartalmaz, mint a "czitromos velő". A Párisi Áruház 1908-as katalógusát lapozgatva pedig egészen meglepő "áruczikkekkel" találkozhatunk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról