Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Valóság - egyenlőség - méltányoság - igazságosság... A könyvtárban?

- Valóság: valaki többet, más pedig kevesebbet kap, mint amennyire szüksége van. Így óriási különbség keletkezik.
- Egyenlőség: e feltételezés szerint mindenki egyenlően részesül a javakból, azaz egyenlő a bánásmód.
- Méltányosság: mindenki a szükségének mértéke szerint kap.
- Igazságosság: a rendszerszintű akadály eltüntetésével megszűnik az egyenlőtlenség oka - mutatja az ábra pl. itt: link . Ezek az eltérések a társadalom minden szeletében jelen vannak, így természetesen a könyvtárban is.

Jellemző azonban, hogy az igazságtalanságokat leginkább külső szemmel lehet azonosítani, ugyanis azok gyakran mélyen kódolva vannak a közösségben, ezért a napi rutin gyakorlóinak nemigen tűnnek fel. A könyvtáros, aki nap mint nap jár könyvtárba, nem ismeri használóként a könyvtári küszöbfélelmet, miközben ugyanő gyakran reszketve tud csak információt kérni könyvtáron kívülről, vagy nehezen tud introvertáltként megszólítani egy vadidegen embert, potenciális használót. A küszöbfélelem olyan visszatartó erő, amely valamilyen fizikai térbe vagy dologba, tevékenységbe való belépést, vagy annak megkezdését hátráltatja. Könyvtárban konkrétan: félelem pl. a könyvtárba lépéstől, a katalógus használatától stb.

A könyvtári küszöbfélelemmel is viszonylag ritkán találkozunk mi, könyvtárosok. Azért, mert egyszerűen alig találkozunk olyanokkal, akik ilyet élnek meg. Ők (is) ott vannak abban a kb. 80%-ban, amely nem jön a könyvtár közelébe. Ezért jellemzően a maradék 20%-nak tesszük a szépet - amely már egyébként is a könyvtár környékén bóklászik.

Az igazságosság gesztusa a könyvtárban például, ha teljesen egyszerű (de attól még a szükséges szinten pontos) szövegekkel fordulunk használóinkhoz. Pl.: B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link , vagy egy oktatóanyag esetében: "Minden program rövid videóval indít. Emellett mindegyikükben sok vizuális, grafikai elem könnyíti a befogadást. Ezeket hanggal és szöveggel mondott kérdések és feladatok követik. Vannak nyomtatott anyagok is, például munkafüzetek, könyvek, amelyeket a könyvtárak biztosítanak az érdeklődőknek. Azaz: online mellett offline is kínálják a tananyagot." (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Alacsony önbecsülés, gyenge (anya)nyelvismeret, csekély egészségügyi és pénzkezelési tudás? - Segít a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról