Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Válságban vannak a hajléktalanok az USA-ban - Mit tesz értük a könyvtár? (olvasóink szavazatára)

A könyvtárak Amerika-szerte a hajléktalansági válság frontvonalában vannak: hideg tél, Covid utáni újranyitás. Országos tendencia, hogy a hajléktalanok a közkönyvtárakra támaszkodnak mint melegedőkre stb. Sokuk kerüli a rendőrséget vagy a fedél nélkülieket, akik ellophatják a holmijukat. A Black Lives of Humanity Movement munkatársa elmondta: amerikai önkéntesek segítenek olvasójegyet szerezni azoknak, akiknek nincs állandó lakcíme. Ryan Dowd, a frontvonalban dolgozóknak szóló konfliktusmegoldó program, az ún. Hajléktalan tréning vezetője szerint a könyvtárak olyan helyek, ami minden, csak nem a hajléktalanság. Ugyanakkor a hajléktalanság unalmas is. A menhelyi ágyakhoz hozzáférők továbbra is járnak olvasni, számítógépezni.

Az elmúlt években az amerikai könyvtárak elsők voltak a hajléktalanok alapvető szükségleteinek kielégítésében. A Las Vegas-Clark megyei könyvtári körzet higiéniai csomagokat ad. A Las Vegas környéki könyvtárakból csaknem 30-at biztonságos helynek jelöltek a hajléktalan fiatalok számára. A Chicago belvárosában dolgozó munkatársak találkozókat szerveznek, hogy összehozzák az esetmenedzsereket a fedél nélküliekkel. Az utóbbiakat az állami juttatások megszerzésében és a lakáskérelmek kitöltésében segítik. Egy Salt Lake City-beli könyvtár ingyenes ruházkodási lehetőséget kínál.

Sok könyvtár szociális munkásokat vett fel személyzetébe - mondta Lessa Kanani'opua Pelayo-Lozada, az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) elnöke. A közkönyvtárak az első kapcsolattartó pontok: az is benne van, hogy a hajléktalanokat más közösségi ügynökségekhez irányítják.

Noha a nyilvános könyvtárak küldetésük szerint befogadók, mégis voltak konfliktusok a könyvtári személyzet, a hajléktalanok és a közösségek között. A kaliforniai Anaheimben egy hajléktalan férfi megütött egy könyvtári alkalmazottat, aki eszméletét vesztette. A magasabb társadalmi-gazdasági státuszú területeken nagyon erősek a hajléktalanokkal szembeni ellenérzések. San Francisco Castro negyedének néhány lakója - a könyvtár előtt tanyázó sok hajléktalanra hivatkozva - kérte, hogy a könyvtár éjszaka kapcsolja ki a vezeték nélküli internetét. A Chicago külvárosában található Downers Grove lakói biztonságukért aggódtak a falu könyvtárának közelében élő hajléktalanok miatt.

Dowd gyakran hallja: ezt nem tanították a könyvtárosképzőben. Azt oktatja, hogy a látott viselkedésre koncentráljanak. Ha valaki nem szobatiszta, s ez gondot okoz, akkor azzal törődjenek! Ha egy multimilliomos okoz problémát, azzal is foglalkozni kell. Döntő a konfliktust megelőző időszak: sok hajléktalan mentális beteg vagy függő. Amikor egy könyvtári alkalmazott köszönti a hajléktalant, segítséget ajánlva, ún. érzelmi felülírást (sentiment override-ot) generál. Az emberek a múltbeli viselkedés alapján értékelik a tetteinket. Azt a bizalmat adják vissza, ahogy a munkánkat végezzük. Sokan viszont rettegnek attól, hogy szóba álljanak egy hajléktalannal. Először akkor beszélnek vele, amikor probléma merül fel. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Hajléktalan téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról