Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Változások a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésben

Összehasonlítva a 2011. évi adatokkal továbbra is az OCLC a legnagyobb szolgáltató, de használata több mint a felére csökkent. A kéréseknél a közvetlen kommunikáció maradt a legfontosabb, a könyvtárak 12%-a még mindig postán kapja a kéréseket. A webes kérőlapok száma 1%-kal nőtt, a teljesítésnél csökkent az Ariel és a fax használata (7%-kal és 4%-kal). 1%-kal nőtt a gyorsposta igénybevétele a küldésnél és a könyvek visszaküldésénél, a futárszolgálatok 5%-os növekedést mutatnak, a normál postai szolgáltatások 6%-os csökkenést. Másolatküldés: míg 2011-ben a másolatok 80%-át küldték elektronikusan, 2015-ben mindössze 73%-át (miközben a kérések e-mailben küldése 6%-kal több), a kinyomtatott másolatok küldése 5%-kal nőtt. Fizetési módok: a tranzakciónkénti fizetésről egyre többen térnek át központi fizetési rendszerre, az OCLC IFM rendszere 3%-kal, az IFLA-voucherek használata 7%-kal nőtt, a csekken történő fizetés külföldi devizában 10%-kal, hazai pénzben 4%-kal csökkent; a hitelkártyák használata a korábbi 9%-on maradt.
A nehézségek és megoldandó feladatok között az első helyen a szerző jogi kötöttségek (32%) (különösen Németországé) álltak, majd a fizetési lehetőségek (24%) és a küldés (20%). (A nemzetközi könyvtárközi kölcsönzés helyzete 2015-ben; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról