Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Változó könyvtár: fizikai hely helyett inkább szolgáltatás (olvasóink szavazatára)

A könyvtár szerepének megváltozása miatt a nyomtatott könyv lassan kiszorul a könyvtár tényleges falai közül és a könyvtár helyét mindinkább a közösségi tér fogalma veszi át. Helyettük az adatbázisok, a virtuális könyvtárak válnak keresettebbé.
A változásnak több pozitív hatása is érezhető, leginkább a multinacionális cégeknél, ahol több helyszínen is dolgoznak kollégák. A könyvtáros létnek egy új fajtája is teret nyer, olyan módon, hogy maga a könyvtáros is új környezetbe kerül, nem a megszokott helyen találkozik az olvasókkal. Ezzel megismerhetőbbé válnak a könyvtár céljai és szolgáltatásai.
A könyvtár és szerepe többféleképpen alakulhat át. Megemlíthetjük a digitalizálást, az online anyagok körének bővítését. Néhány cég viszont teljes mértékben megváltoztatja a könyvtárat, mint ez a Kilpatrick ügyvédi irodánál is bebizonyosodott.
Megszüntették a könyvtárat és egy nyitott helységet alakítottak ki helyette, ahol kötetlenül elbeszélgethetnek, találkozhatnak, valamint tárgyalhatnak is a kollégák.
Hogy könyvtár létezhet-e könyvek nélkül is? - Igennel kell válaszolnunk.
Változatlannak tekinthetjük viszont a könyvtárosok szenvedélyét az információ és a tudás megosztására. (ref.: Nagy Marianna)

Hírforrás: Vable
2016. október 31.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=valtozo_konyvtar
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról